25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Eforturile datorate cooperării franco-germane sunt meritorii, dar trebuie mers mai departe în ceea ce priveşte organizarea zonei euro, afirmă fostul premier francez Édouard Balladur într-un interviu pentru Le Figaro.
Zona euro are dificultăţi în luarea unor decizii rapide şi „nu are o politică de schimb elaborată de o autoritate guvernamentală”, spune Balladur. „De douăzeci de ani, lupt pentru o organizare a Europei în cercuri, care să regrupeze statele în funcţie de competenţele puse în comun. Este urgent să se înceapă printr-o mai bună organizare a zonei euro. Am propus ca bugetele statelor membre să nu poată fi supuse aprobării parlamentelor naţionale decât după ce au primit undă verde din partea majorităţii celor 17”, adaugă fostul premier precizând că astfel s-ar asigura asigura coerenţa bugetară şi fiscală atât de necesară.
„Este nevoie de o forţă considerabilă pentru a descuraja speculaţiile cu datoriile suverane ale statelor. S-a vorbit de un nivel al mijloacelor mobilizabile din zona euro de 1.000 de miliarde de dolari şi de solicitarea unei contribuţii suplimentare din partea FMI de 1.000 de miliarde. Aceste 2.000 de miliarde încă nu au fost strânse. Dat fiind că problema care se ridică este descurajarea speculaţiilor, este urgent ca Banca Centrală Europeană (BCE) să accepte să facă ceea ce fac toate băncile centrale din lume, adică să cumpere titluri ale datoriei suverane ca să garanteze solvabilitatea statelor. Este ceea ce se numeşte un creditor în ultimă instanţă. Specialiştii sunt cei care trebuie să spună dacă pentru acest lucru trebuie schimbat statutul BCE. Dacă BCE ar dispune de această forţă masivă de descurajare, speculaţiile s-ar diminua şi noi nu am mai merge din criză în criză”, afirmă Balladur.
Potrivit fostului premier francez, criza din zona euro este simptomatică, iar vinovate sunt chiar statele în sine, care au arătat o prea mare indiferenţă faţă de deficite şi au cheltuit prea mult. „Interesul nostru este o deschidere mondială a schimburilor; să nu uităm că un sfert din populaţia noastră activă lucrează pentru export”, a precizat acesta.
„Criza nu s-a terminat. Ne aşteaptă mulţi ani de curaj şi de reforme profunde, care trebuie abordate cu luciditate. La începutul anilor 2000, Germania era considerată bolnavul Europei; şi-a stabilit o agendă până în 2010 de redresare. Acum ea este unul din campionii lumii în ceea ce priveşte locurile de muncă, competitivitatea şi echilibrul bugetar. În Franţa, trebuie să continuăm reformele începute în 2007. De ani de zile, cotele noastre de piaţă s-au diminuat, competitivitatea a scăzut. Şi acest lucru nu este din cauza euro, deoarece trei sferturi din exporturile noastre sunt în zona euro; dacă pierdem cote de piaţă în zona euro, înseamnă că ne-am pierdut din competitivitate. Este datoria noastră să stabilim o agendă 2020 care să cuprindă reforme indispensabile în vederea recâştigării încrederii, relansării creşterii, a competitivităţii şi asigurării echilibrului finanţelor publice. Trebuie să acordăm prioritate investiţiilor şi locurilor de muncă”, precizează Balladur.
Europa trebuie să se organizeze mai bine ca să asigure stabilitatea monetară, reducerea deficitelor, a fiscalităţii, spune fostul premier francez.


Articole înrudite