18 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a declarat că nu este misiunea instituţiei sale să explice dezvăluirile conţinute de telegramele diplomatice americane publicate de WikiLeaks, insistând că este doar treaba statelor membre UE, relatează publicaţia electronică EUObserver.
Parlamentarii i-au cerut marţi în mod insistent, la Strasbourg, să îşi prezinte poziţia faţă de telegramele diplomatice şi acţiunile legale curente contra fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, căruia i-a fost admisă cererea de eliberare pe cauţiune. Dar politicianul portughez s-a eschivat, afirmând că problema se află în afara domeniului Comisiei. "Toate scurgerile (de informaţii) sunt legate de statele membre", a spus Barroso. "Este treaba lor să ofere clarificări", a subliniat el.
O serie de oficiali europeni de rang înalt, între care Gunther Oettinger, Connie Hedegaard, Herman Van Rompuy şi fostul comisar Chris Patten, au fost menţionaţi în telegramele clasificate, oferind informaţii asupra punctelor de vedere private, metodelor lor de lucru şi felului în care sunt văzuţi la Washington. Însă, în pofida referirilor clare la Bruxelles, Barroso a insistat că nu este problema Comisiei. "Este ceva care s-a petrecut în Statele Unite, iar noi trebuie să fim clari cu privire la care sunt competenţele noastre", a subliniat el.
Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton, a avut o atitudine similară, într-o conferinţă de presă, luni. "Nu, nu am (discutat) şi mie nu îmi pasă", a răspuns Ashton, la întrebarea dacă ea sau miniştrii de Externe din Uniune au discutat despre WikiLeaks sau dacă se teme de dezvăluiri despre ea. Barroso a refuzat să vorbească, de asemenea, despre bătălia legală curentă în jurul fondatorului WikiLeaks, cercetat pentru viol, în Suedia. "Evident, există o prezumţie de nevinovăţie, până când tribunalele stabilesc altfel", le-a spus el eurodeputaţilor.
Eurodeputatul liberal italian Sonia Alfano s-a aflat printre cei care au exprimat îndoieli, marţi. "Singurul lucru pe care l-a făcut a fost să arate anumite zone întunecate, faţă de care marile puteri nu se simt confortabil", a spus ea. Totodată, Barroso a recunoscut că o scurgere similară de documente sensibile s-ar putea întâmpla în Uniune. "Nu putem să nu ne gândim că ceea ce s-a întâmplat în SUA s-ar putea întâmpla în orice sistem", a declarat el. "Este adevărat că, în sistemul SUA, par să aibă acces la informaţii sute de mii de persoane", a adăugat Barroso.
Un grup de foşti oficiali UE, jurnalişti şi activişti în ONG-uri cu sediul în Belgia a creat, recent, o versiune pentru Uniune a WikiLeaks, pentru a facilita diseminarea de documente europene către societatea civilă. Sistemul folosit de diplomaţi europeni pentru schimbul de informaţii, Coreu, are însă garanţii de "securitate mai bune" decât cel american, a declarat o sursă diplomatică europeană.

Articole înrudite