17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Elveţienii vor vota în cadrul unui referendum crearea celui mai mare salariu minim din lume, în valoare de 22 de franci elveţieni (18,11 euro) pe oră sau 4.000 de franci elveţieni (3.293 de euro) pe lună, situaţie care ar putea conduce la concediri din partea angajatorilor care nu îşi permit un nivel al salariilor atât de ridicat, scrie Bloomberg.
Angajatorii susţin că aproape 90% din angajaţii din Elveţia câştigă deja mai mult, iar stabilirea unui prag al salariului minim va duce la creşterea salariilor în întreaga economie.
Proprietara unui magazin din suburbiile oraşului Zurich, Jasmin Eicher, a renunţat deja la singurul angajat care lucra în regim full-time, pentru a-şi putea menţine afacerea care se ocupă cu vânzarea de felicitări şi lumânări. Dacă elveţienii vor vota pentru crearea celui mai mare salariul minim pe economie din lume, singura opţiune care îi va rămâne antreprenoarei este să îşi închidă magazinul.
“Nu ne-am permis să-l mai plătim”, a declarat Eicher. Angajatul la care a fost nevoită să renunţe primea un salariu de 3.500 de franci elveţieni (2.881 de euro) pe lună. Acum Eicher trebuie să se descurce singură, lucrând 10 ore pe zi, 6 zile pe săptămână, iar posibilitatea de a angaja un ajutor pe care să îl plătească cu un salariu mai mic va dispărea în momentul în care se va aproba proiectul de lege.
“Bineînţeles că înţeleg nevoia oamenilor de a câştiga mai mulţi bani, dar nu toată lumea valorează 4.000 de franci elveţieni. Aici în Elveţia, suntem oricum destul de bogaţi”, a mai spus proprietara magazinului.
Propunerea vine din partea sindicatelor muncitoreşti din Elveţia, care susţin că nivelul salariilor trebuie reflectat în preţurile existente în ţară, unele dintre cele mai mari la nivel global.
Un sondaj al institutului de cercetare gfs.bern publicat pe 11 aprilie semnalează că 52% dintre alegători vor vota împotrivă, în timp ce o cercetare sociologică similară realizată de institutul Leger, a arătat un procent similar care ar vota pentru.
Aproximativ 10% din angajaţii cu normă întreagă din Elveţia câştigă un salariu brut mai mic de 4.000 de fraci elveţieni (3.293 de euro), potrivit unor rapoarte statistice din 2010. Ajustat la nivelul puterii de cumpărare, salariul minim propus va ajunge la valoarea de 10,12 euro pe oră, ceea ce înseamnă o remuneraţie mai mare decât cea din Luxemburg şi Franţa – 7,66 euro, sau Australia – 7.37 euro, conform datelor publicate în 2012 de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.
Pentru comparaţe, salariul minim în România este de 190 de euro pe lună.


Articole înrudite