27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Economia Rusiei, aproape de colaps
Economia Rusiei, aproape de colaps

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a publicat un raport în care pune pe tapet principalele probleme cu care se confruntă economia Rusiei, precum şi o serie de recomandări pentru autorităţile de la Moscova.
Încetinirea ritmului de creştere a economiei Rusiei a continuat şi pe parcursul anului trecut, reflectând cauze structurale care existau şi înainte de criza economică, în ciuda măsurilor luate de autorităţi pentru depăşirea dificultăţilor, susţin analiştii Fondului Monetar în raportul publicat recent.
Consecinţele negative ale tensiunilor geopolitice legate de evenimentele care au loc în Ucraina sunt de natură să ducă economia Rusiei într-un impas, avertizează reprezentanţii FMI. Aceştia se aşteaptă, în acest an, la o înăsprire a politicilor fiscale, pe fondul faptului că deficitul calculat în afara comerţului cu petrol se menţine aproape de un nivel record.
Ca reacţie la presiunile resimţite de rubla rusească, Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda de politică monetară, în scopul înlăturării riscului de creştere a inflaţiei pe termen mediu. Totodată, Banca Naţională a Rusiei a intervenit într-o mai mare măsură în piaţa monetară pentru a sprijini rubla.
Pe de altă parte, experţii Fondului menţionează faptul că autorităţile de la Moscova au demarat o serie de reforme structurale, inclusiv o reformă parţială a sistemului de pensii şi o nouă lege privind achiziţiile publice.
În aceste condiţii economice şi geopolitice excepţionale, politicile autorităţilor ar trebui să vizeze menţinerea stabilităţii macroeconomice, consideră FMI. În opinia instituţiei financiare internaţionale, pe parcursul anului viitor, va fi necesar ca Banca Centrală a Rusiei să aibă o atitudine monetară mai strictă pentru a atinge ţinta de inflaţie. Totodată, în opinia experţilor Fondului, după atenuarea incertitudinilor din această perioadă, Banca Naţională ar trebui să revină la o politică mai flexibilă în ceea ce priveşte cursul de schimb.
În contextul actual, pare justificată o înăsprire fiscală modestă, în ciuda încetinirii creşterii economice, datorită faptului că producţia industrială este aproape de potenţialul său maxim.
O altă provocare a autorităţilor ruse este respectarea regulilor fiscal-bugetare, considerate de FMI drept esenţiale „pentru a susţine credibilitatea necesară consolidării fiscale pe termen mediu”.
Pe termen mediu, reformele structurale sunt esenţiale pentru a spori potenţialul de creştere a economiei Rusiei, spune instituţia financiară. Potrivit acesteia, Federaţia Rusă trebuie să continue eforturile de integrare la nivel global, pentru a atrage investitorii străini şi pentru stimularea potenţialului de creştere. Printre reformele ce ar trebui să continue, enumerate de experţii FMI, sunt îmbunătăţirea pieţei forţei de muncă, precum şi reducerea poverii fiscale, a barierelor administrative şi a corupţiei.
Pe lângă toate aceste sarcini, pe termen mediu, Guvernul de la Moscova trebuie să se concentreze şi asupra planurilor de privatizare menite să crească eficienţa economică.


Articole înrudite

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteorologică cod galben cu in ...

Premii pentru elevii de 10 ai Galaţiului

Tarifele poliţelor RCA rămân plafonate

Noi sensuri unice în Galaţi