22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Două treimi din sectoarele de activitate ale economiei mondiale prezintă riscuri
Două treimi din sectoarele de activitate ale economiei mondiale prezintă riscuri
Două treimi din sectoarele de activitate ale economiei mondiale prezintă riscuri, se arată în „Panorama riscurilor sectoriale”, o nouă publicaţie trimestrială a companiei Coface, care se concentrează asupra riscurilor sectoarelor de activitate din întreaga lume.
Economia mondială este analizată prin intermediul a 14 sectoare de activitate în trei mari regiuni geografice: Asia emergentă, America de Nord şi Uniunea Europeană. Analiza este bazată pe trei indicatori originali - puterea cifrei de afaceri, robusteţea financiară şi riscul de credit - şi este dezvoltată de către economiştii Coface şi extrasă din experienţa de plată a companiilor observate şi analizate.
La nivel mondial, riscul de credit variază semnificativ în funcţie de sectorul de activitate - sectorul farmaceutic, energie şi transport sunt elastice, cel agro-alimentar, automobilistic şi electronic trebuie monitorizate, iar la polul opus, construcţiile, metalurgia şi comerţul cu amănuntul sunt slăbite şi expuse la un risc de credit ridicat.
„Globalizarea necesită o perspectivă asupra sectoarelor de activitate care o depăşeşte pe cea de ţară şi care ia în considerare strategiile companiilor din acelaşi sector, constrângerile de cost legate de schimbarea materiilor prime, de adaptare la schimbările tehnologice majore, şi un nivel al cererii foarte ridicat al ţărilor în curs de dezvoltare. Pentru un asigurator de credite, în contextul crizei actuale, capacitatea de a identifica şi de a înţelege tendinţele industriei permite o prevenţie mai bună faţă de riscuri. Analiza acestei logici sectoriale dezvoltată de experţii Coface îmbogăţeşte evaluările noastre de afaceri şi capacitatea noastră de a garanta tranzacţiile”, a comentat Jean-Marc Pillu, CEO Coface.
La sectoarele „puternice”, industria farmaceutică beneficiază de creşterea cheltuielilor pentru sănătate. Energia profită de capacitatea sa de a genera flux de numerar. Sectorul maritim şi transportul aerian, deşi mai puţin robuste pe plan financiar, prezintă un risc de credit moderat, datorită unei politici de risc controlat.
La sectoarele care urmează să fie „monitorizate”, cel agro-alimentar, automobilele şi electronicele sunt considerate riscante de către experţii Coface. În timp ce industria agro-alimentară şi de automobile reacţionează diferit în funcţie de zonele geografice, sectorul electronicelor este o victimă atât din punctul de vedere al încetinirii economice din China, cât şi al recesiunii europene.
Potrivit Coface, perspectiva este deosebit de sumbră pentru trei dintre sectoarele de activitate: construcţii, metalurgie şi distribuţie. Incidentele de plată sunt frecvente şi există dovezi ale unui risc semnificativ, în special, în Europa de Sud.
Construcţiile sunt prin natura lor, vulnerabile la climatul economic al regiunilor. Dacă în SUA ne putem aştepta la o uşoară revenire în activitate, în Europa, dificultăţile economice continuă să afecteze gospodăriile şi instituţiile publice, care îşi limitează investiţiile, fără speranţa la o revenire imediată. În China au fost luate măsuri pentru a dezumfla balonul imobiliar. Cazul comerţului cu amănuntul este diferit. Deşi rata creanţelor se schimbă în mod pozitiv, sectorul suferă mai presus de toate, din cauza contracţiei consumului populaţiei din ţările dezvoltate.
Industria siderurgică este caracterizată de schimbarea cererii şi a ofertei în ţările în curs de dezvoltare. În zece ani, s-a observat o tranziţie a producţiei de oţel din Europa către Asia, reprezentând 65% din producţia mondială la momentul actual. De asemenea, cererea de oţel a fost mutată în ţările în curs de dezvoltare, timp în care cererea europeană a scăzut brusc. Principalele sectoare client din industria oţelului sunt automobilele (50%) şi construcţiile (12%), ambele întâmpinând dificultăţi în Europa.
China, cel mai mare producător şi consumator de oţel, a fost lovit din plin de contracţia activităţii din ţară şi a principalilor săi parteneri comerciali, ceea ce a condus la tensiuni financiare. De fapt, sectorul siderurgic din China se caracterizează prin supracapacitate din cauza prezenţei a mii de producători, ceea ce face ca firmele să devină vulnerabile la încetinirea economică actuală. Restructurarea sectorului, condusă de către autorităţile chineze, încearcă să iniţieze o mişcare în producţia segmentului de lux pentru a spori vizibilitatea ţării pe piaţa internaţională de oţel. Potrivit Coface, în timp ce procesul de restructurare ar putea duce la un număr de victime în rândul micilor jucători pe termen scurt, acesta va permite consolidarea reţelei de companii siderurgice chineze pe termen mai lung.


Articole înrudite