17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Creştinii din Gaza sărbătoresc Săptămâna Mare în minoritate şi cu gândul la Ierusalim
Creştinii din Gaza sărbătoresc Săptămâna Mare în minoritate şi cu gândul la Ierusalim

Creştinii din Gaza, a căror comunitate s-a redus considerabil, au nevoie de aprobarea Israelului pentru a merge la Ierusalim cu ocazia ceremoniilor religioase ce preced Paştele.
Taufiq Sayagh, 48 de ani, şi familia sa au fost neplăcut surprinşi când autorităţile israeliene i-au respins cererea de a ieşi din Gaza pentru a putea participa la celebrările din Săptămâna Mare care se desfăşoară în Cisiordania şi Ierusalim, relatează EFE.
El a fost nevoit să sărbătorească Duminica Floriilor — primul eveniment religios din Săptămâna Mare — în biserica greco-ortodoxă Sf. Porfirie, din cartierul Zeitun din Gaza, în loc să poată urma paşii lui Iisus care a intrat în Ierusalim coborând de pe Muntele Măslinilor.
Israelul a impus o blocadă asupra acestei enclave de la preluarea puterii de mişcarea islamistă Hamas în vara anului 2007 şi de atunci comunitatea creştină din acest teritoriu a scăzut considerabil de la 4.000 cât erau până la această dată până la 1.100 numărul înregistrat în prezent, potrivit cifrelor oficiale.
Directorul pentru relaţii religioase al bisericii Sf. Porfirie, Yaber al Yelda, a declarat pentru EFE că toţi creştinii au cerut aprobare Israelului prin biroul palestinian pentru a călători din Cisiordania spre Ierusalim prin pasul Erez, principala poartă de acces a enclavei.
În aşteptarea aprobării, familiile din Gaza îşi menţin propriile tradiţii de Paşti, explică Mariam Saba, o tânără de 28 de ani care a enumerat diferite bucate tradiţionale, carne, supă sau deserturi speciale pregătite pentru această dată.
"Paştele marchează 50 de zile de post în timpul cărora a trebuit să ne abţinem de la consumul de carne sau lapte, astfel încât vom pune pe masă supă de miel, chiftele "kefta", sau carne de pui, viţel, capră şi peşte la grătar", spune ea.
De Florii, copiii îmbrăcaţi în haine de sărbătoare de un alb imaculat au ţinut în mâini ramuri de măslin, care decorează în general bisericile din fâşia Gaza în perioada de sărbători.
"Îmi sunt dragi creştinii din Gaza, sunt fraţii şi vecinii noştri", asigură Mohamed Dawud, un musulman în vârstă de 34 ani care locuieşte în apropiere de acest lăcaş şi care povesteşte cât de încântaţi sunt copiii lui care primesc de la creştini ouăle vopsite tradiţional de Paşti.
Deşi musulmanii sunt aici o majoritate covârşitoare, ei coexistă paşnic de sute de ani cu creştinii care, chiar şi sub conducerea Hamas, s-au bucurat de protecţie, au precizat surse ale mişcării islamiste.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Interne, Eyad al Bozom, creştinii vor beneficia de securitate deplină pe parcursul Sărbătorilor pentru a-şi respecta liber tradiţiile".


Articole înrudite