17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Coronavirus: Oamenii de ştiinţă ai Comisiei Europene propun un dispozitiv de control pentru verificarea fiabilităţii testelor
Coronavirus: Oamenii de ştiinţă ai Comisiei Europene propun un dispozitiv de control pentru verificarea fiabilităţii testelor

Echipa de oameni de ştiinţă a Comisiei Europene a dezvoltat un dispozitiv de control pentru verificarea fiabilităţii testelor de depistare a noului coronavirus, a anunţat executivul comunitar, potrivit AFP, citat de Agerpres.
Noul dispozitiv, numit material-martor, urmăreşte "să garanteze că testele în laborator pentru depistarea prezenţei coronavirusului funcţionează bine".
Conceput de Centrul Comun de Cercetare (JRC - Joint Research Centre), serviciul de ştiinţă interne al Comisiei, "acest material de sinteză, care (reproduce) o parte neinfecţioasă a virusului", "va permite să se evite ca testul să ofere rezultate negative, deşi persoana este pozitivă", a explicat Stefan de Keersmaecker, un purtător de cuvânt al instituţiei, într-o conferinţă de presă.
O eprubetă permite verificarea a până la 20.000 de teste, iar 3.000 de eşantioane sunt deja gata, deschizând calea pentru verificarea a până la 60 de milioane de teste în toată Europa, a subliniat el.
"JRC a identificat rapid o potenţială defecţiune în gestionarea pandemiei de coronavirus şi s-a pus imediat la treabă pentru a o remedia. Noul material de control are potenţialul de a îmbunătăţi capacitatea de răspuns la epidemie şi de a evita risipirea de resurse preţioase prin teste ineficiente", a afirmat Mariya Gabriel, comisarul european pentru cercetare, conform unui comunicat.
Rezultatul obţinut de JRC va fi de asemenea "hotărâtor în strategia de ieşire, când va veni momentul să începem să ridicăm măsurile de distanţare socială", a adăugat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.
Într-o anchetă realizată în ianuarie în rândul laboratoarelor, echipele Comisiei au identificat absenţa unui "control pozitiv" ca una din principalele probleme de rezolvat.
Tot mai multe voci din lumea medicală s-au exprimat în legătură cu fiabilitatea testelor, în special în privinţa prelevărilor din nas, în contextul în care "virusul nu se află acolo de-a lungul tuturor faze ale bolii", a subliniat astfel profesorul Vincent Thibault, şef de serviciu în cadrul laboratorului de virologie CHU din oraşul francez Rennes, într-un interviu pentru postul de radio France Bleu.


Articole înrudite