Mutaţia coronavirusului detectată pentru prima dată în Marea Britanie a cauzat jumătate dintre toate noile infecţii în Olanda până la 26 ianuarie, a declarat luni ministrul olandez al Sănătăţii Hugo de Jonge, relatează Reuters.
Săptămâna trecută, autorităţile sanitare au declarat că noua tulpină, mai contagiosă, este responsabilă pentru aproximativ o treime dintre toate noile cazuri de infecţii în Olanda.
S-a constatat că ''mutaţia britanică'' este cu aproape 50% mai contagioasă decât tulpina precedentă, conform unor analize efectuate până la 14 ianuarie, a scris De Jonge într-o scrisoare către parlament.
Guvernul olandez a avertizat în repetate rânduri că noile mutaţii ar putea duce la un nou val de infecţii în următoarele săptămâni, în pofida unei scăderi constante a numărului de cazuri de COVID-19 de la începutul anului.
Pentru a opri răspândirea noilor mutaţii, săptămâna trecută au fost impuse restricţii de circulaţie pe timp de noapte pe lângă un lockdown. Dar într-un prim pas către măsuri de relaxare, guvernul olandez a decis duminică redeschiderea şcolilor primare începând cu săptămâna viitoare, copiii fiind consideraţi ca având doar un rol marginal în transmiterea bolii.
Presa olandeză a relatat luni că guvernul ia de asemenea în considerare renunţarea la restricţii la începutul săptămânii viitoare. Luni, numărul de noi cazuri de infecţii cu coronavirus în Olanda a ajuns la cel mai scăzut nivel în ultimele 4 luni, fiind înregistrate 3.280 de cazuri.
De la începutul pandemiei, aproape un milion de infecţii cu coronavirus au fost raportate în Olanda şi peste 14.000 de decese. (Sursa Agerpres)