Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, a pledat pentru continuarea politicii de austeritate vizând consolidarea bugetară în Uniunea Europeană, avertizând că nu vor exista concesii faţă de încălcarea prevederilor Pactului de Stabilitate.
Într-un interviu acordat publicaţiei germane Der Spiegel, Olli Rehn consideră "vitală" continuarea reformelor în Uniunea Europeană şi finalizarea uniunii economice şi monetare.
"Toţi vrem să vedem creştere sustenabilă şi creare de locuri de muncă, însă nu ne putem rezolva problemele de creştere prin acumularea de noi datorii peste cele vechi", a subliniat comisarul Rehn, cu referire la apelurile tot mai numeroase de renunţare la austeritate, mai ales după recentele alegeri legislative din Italia.
"În lumina unei rate medii a datoriei publice de 90% din PIB în Uniunea Europeană, nu văd spaţiu de manevră pentru abandonarea drumului consolidării bugetare", a insistat Olli Rehn.
Referindu-se la Franţa, care, potrivit previziunilor, va rata în acest an aducerea deficitului public sub pragul de 3% din PIB, Rehn a declarat că guvernul de la Paris "a început reformele structurale, dar perspectivele economice s-au înrăutăţit în mod neaşteptat". Franţa "trebuie acum să convingă Comisia Europeană şi partenerii europeni că îşi va pune finanţele în ordine pe termen mediu", a afirmat Rehn, subliniind că nu face "niciun fel de concesii în ce priveşte prevederile Pactului de Stabilitate".
"Pactul reformat pune accentul pe a face finanţele publice sustenabile pe termen mediu. Pe termen scurt, o anumită abatere poate fi acceptată, cu condiţia ca un stat să aplice reforme. Aşadar, ne bazăm pe parteneriate, dar suntem pregătiţi şi să declanşăm instrumente de sancţionare la nevoie".
În ceea ce priveşte Republica Cipru, comisarul european a estimat că orice membru al zonei euro, indiferent de dimensiunile sale, este "relevant pentru sistem", iar, dacă Ciprul ar intra într-un faliment dezordonat, consecinţa foarte probabilă ar fi ieşirea sa din zona euro. "Toate statele din zona euro s-au angajat să facă tot ce le stă în puteri pentru a menţine unitatea euro. Această promisiune a calmat pieţele. Nu ar trebui să facem nimic care să pună în pericol acest succes", a subliniat el.
Comisarul Rehn a exclus o eventuală reducere a datoriei Ciprului sau o participare a deponenţilor la băncile cipriote la ajutorul financiar pentru această ţară, arătându-se încrezător că va fi găsită "o soluţie care va ţine cont de toate preocupările statelor din zona euro".