25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cererile pentru acordarea de compensaţii în vederea acoperirii pierderilor suferite de agricultorii europeni în urma epidemiei cauzate de bacteria enterohemoragică E.coli (ECEH) vor fi analizate în prima jumătate a lunii iulie şi există posibilitatea suplimentării pachetului propus de CE, a declarat marţi comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş, într-o reuniune a Comisiei pentru agricultură a Parlamentului European (AGRI).
Cioloş a amintit că reprezentanţii statelor membre ale UE au aprobat în urmă cu o săptămână crearea unui fond de urgenţă de 210 milioane de euro pentru compensarea pierderilor uriaşe suferite după prăbuşirea vânzărilor de către producătorii de legume în urma epidemiei ECEH.
Măsurile propuse de Comisia Europeană vor permite plata a cel mult 50% din preţul la producător în luna iunie, în urma retragerii castraveţilor, tomatelor, salatei verzi, dovleceilor şi ardeilor de pe piaţă, acestea fiind produsele cele mai afectate şi în cazul cărora capacităţile de stocare sunt mai reduse. Cei care sunt membri ai organizaţiilor de producători (circa 35% dintre producătorii europeni) vor beneficia de mecanisme de compensare suplimentare care să acopere până la 70% din pierderi. „Sunt conştient că în lunile următoare va trebui să lansăm şi acţiuni de promovare pentru restabilirea încrederii consumatorilor. Comisia va analiza toate dosarele, pentru o mai bună comunicare în plan intracomunitar. Vom acţiona specific mai ales pentru sectorul legumicol”, a adăugat Dacian Cioloş.
Reprezentantul CE a respins criticile unor eurodeputaţi care au susţinut că executivul UE a reacţionat „târziu şi birocratic” în gestionarea crizei provocate de ECEH. „Comisia nu poate institui structuri paralele cu cele ale statelor membre. Nu cred că puteam interveni mai repede. Eu am venit din proprie iniţiativă în faţa Consiliului extraordinar al miniştrilor agriculturii, la Luxemburg, şi am prezentat o propunere. Aşadar, reacţia Comisiei nu a fost cerută de statele membre. Am acţionat pe baza regulamentului actual”, a explicat comisarul european pentru agricultură.
În intervenţia sa, eurodeputatul german Albert Dess (grupul PPE) a salutat măsurile prezentate de executivul UE pentru ajutorarea fermierilor europeni afectaţi de criza legată de ECEH şi a propus crearea unor instrumente financiare permanente pentru a face faţă eventualelor crize similare din viitor.
Eurodeputata spaniolă Iratxe Garcia-Perez (grupul S&D) a subliniat, la rândul ei, nevoia de informaţii transparente şi coerente pentru consumatorii UE şi pentru cei din afara acesteia, astfel încât produsele europene să fie mai bine cunoscute. În opinia sa, acest aspect trebuie să fie luat în considerare şi în elaborarea viitoarei politici agricole comune a Uniunii Europene (PAC) după anul 2013.
Mai mulţi eurodeputaţi, precum Jose Bove (grupul Verzilor), au considerat că este necesară suplimentarea bugetului Agenţiei Europene pentru Siguranţă Alimentară (EFSA).
Majoritatea eurodeputaţilor spanioli care au avut intervenţii au insistat pe faptul că producătorii spanioli de legume au suferit mari pierderi, iar prestigiul produselor lor a fost grav afectat de informaţiile eronate provenite din Germania, care a avansat iniţial ipoteza că sursa contaminării cu ECEH ar fi exporturile spaniole de castraveţi.


Articole înrudite