Centralele nucleare din Franţa sunt o ameninţare la siguranţă din cauza faptului că se bazează prea mult pe surse externe, sunt nesigure în cazul unui atac terorist şi duc lipsă de rigoare operaţională, conform unui raport parlamentar citat de Reuters, informează Mediafax.
Franţa este una dintre ţările care se bazează cel mai mult pe energia nucleară. Compania EDF, deţinută de stat, generează 75% din energia necesară ţării şi deţine 58 de reactoare nucleare, dintre care multe prezintă probleme de siguranţă.
Parlamentul francez a deschis în februarie o anchetă în ceea ce priveşte siguranţa centralelor nucleare, generată de un raport Greenpeace despre vulnerabilitatea reactoarelor EDF.
„Centralele nucleare nu sunt fabrici de ciocolată... în ele se desfăşoară activităţi periculoase”, a declarat coordonatorul raportului, Barbara Pompili.
Aceasta consideră că centralele se bazează prea mult pe surse externe, aproximativ 80% din mentenanţa reactoarelor fiind realizată de contractori.
EDF a închis mai multe reactoare şi a amânat deschiderea unora noi deoarece au existat probleme de calitate.
„O mare parte din mentenanţa reactoarelor este realizată de firme care au realizat piesele componente. Cunosc acele piese mai bine decât oricine altcineva”, a declarat Dominique Miniere, directorul EDF.
Raportul a criticat faptul că reprezentanţii industriei sunt atât de siguri de calitatea componentelor cheie ale reactoarelor încât consideră că problemele de funcţionare nu pot exista.
„Nu există proceduri de urgenţă pentru anumite tipuri de incidente deoarece se presupune că acestea nu pot avea loc”, se menţionează în raport.
Parlamentul consideră că trebuie luate în considerare şi ameninţările externe: „Instalaţiile nucleare din Franţa nu au fost fabricate să reziste atacurilor teroriste, deoarece în momentul în care au fost proiectate şi construite, terorismul nu era o problemă”.