17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cele mai expuse oraşe din lume la dezastre naturale
Cele mai expuse oraşe din lume la dezastre naturale

Swiss Reinsurance (sau Swiss Re), una dintre cele mai mari companii de reasigurări din lume, a analizat riscurile de dezastru natural la care sunt expuse 616 dintre cele mai mari oraşe de pe mapamond. Vă prezentăm cele mai expuse 10 oraşe din lume la dezastrele naturale şi motivele pentru care acestea intră în top 10.
Analiza Swiss Re a fost făcută în funcţie de efectele pe care un dezastru natural le va avea asupra locuitorilor oraşului: decese, răni, evacuări, case distruse sau afectate parţial şi numărul persoanelor care nu vor putea merge la muncă, potrivit businessinsider.com.     

1. Regiunea Tokyo-Yokohama, 57 de milioane de persoane afectate
Regiunea Tokyo-Yokohama are un risc foarte mare de producere a oricărei calamităţi: cutremur, inundaţie, muson, tsunami. Aproape 80% din populaţie este expusă în orice moment unui cutremur puternic.

2. Manila, Filipine, 34,6 milioane de persoane afectate
Manila a avut noroc după producerea taifunului Haiyan, pagubele nefiind atât de grave precum era de aşteptat. Cu toate acestea, riscul producerii unui alt taifun precum acela este ridicat, iar Manila ar putea să nu mai scape atât de uşor. Aproape o jumătate din populaţia oraşului ar fi afectată serios de un cutremur puternic. Furtunile puternice produc pagube constant, iar inundaţiile s-au transformat într-un dezastru anual, în 2012 şi 2013 paralizând oraşul.

3. Delta Râului Perla, 34,5 milioane de persoane afectate
Densitatea urbană a Deltei Râului Perla este fără precedent, zona cuprinzând oraşele Hong Kong, Shenzhen, Dongguan, Macao şi Ghuangzhou. Zona ocupă primul loc între cele mai afectate de uragane, locul trei între cele mai afectate de cicloane şi locul cinci între cele mai expuse la inundaţii.

4. Osaka-Kobe, Japonia, 32,1 milioane de persoane afectate
În 1995, marele cutremur din Hanshin a devastat zona, mai mult de 6.000 de persoane pierzându-şi viaţa şi fiind pagube de 100 de miliarde de dolari. Un alt cutremur ar putea să aibă loc, iar zona nu ar fi prea pregătită. Zona este vulnerabilă la uragane şi este pe locul 3 în topul celor mai expuse la tsunami.

5. Jakarta, Indonezia, 27,7 milioane de persoane afectate
Lipsa planificării poate amplifica efectele unui dezastru natural în Jakarta. Ploile din sezonul umed, drenajul insuficient şi faptul că 40% din Jakarta este sub nivelul mării cauzează frecvent inundaţii. De asemenea, riscul unui cutremur puternic este foarte mare, impactul solului sporind efectele asupra populaţiei.

6. Nagoya, Japonia, 22,9 milioane de persoane afectate
Zona este foarte expusă la cutremure şi la tsunami-uri, iar acestea au potenţialul de a fi devastatoare.

7. Calcutta, India, 17,9 milioane de persoane afectate
Calcutta are un risc ridicat de producere a inundaţiilor în fiecare an. Sistemul de drenaj este mai vechi de 140 de ani şi acoperă mai puţin de jumătate din oraş. Ciclonii, tsunami-urile şi uraganele pot, de asemenea, să afecteze oraşul, care este foarte puţin pregătit pentru un dezastru natural.

8. Shanghai, China, 16,7 milioane de persoane afectate
Oraşul este foarte expus la inundaţii grave, produse de furtuni sau taifunuri. Volumul mare de apă care ajunge în oraş în cazul unei inundaţii face ca numărul persoanelor expuse la pagubele produse să fie foarte mare.

9. Los Angeles, SUA, 16,4 milioane de persoane afectate
Los Angeles, la fel ca marea parte a Californiei, se expune unui risc mare de cutremur devastator. 14,7 milioane de persoane ar putea fi afectate direct în oraş de un seism puternic.

10. Teheran, Iran, 15,6 milioane de persoane afectate
Întreaga populaţie a oraşului este expusă la risc în caz de cutremur.


Articole înrudite