23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
CE propune îngheţarea unei părţi substanţiale din fondurile de coeziune pentru Ungaria în 2013
CE propune îngheţarea unei părţi substanţiale din fondurile de coeziune pentru Ungaria în 2013
Comisia Europeană va propune miercuri îngheţarea plăţii unei părţi substanţiale din ajutoarele destinate Ungarei în 2013 în cadrul fondurilor de coeziune, pentru a constrânge guvernul lui Viktor Orban să reducă deficitul bugetar considerat excesiv. Valoarea exactă a fondurilor îngheţate va fi decisă miercuri în cadrul unei reuniuni a comisarilor şi va fi apoi comunicată de comisarul european peentru afaceri economice, Olli Rehn, a precizat pentru AFP o sursă apropiată de dosar. Ungaria ar urma să primească 1,7 miliarde de euro în 2013 din cadrul fondurilor de coeziune, iar „un procentaj substanţial” va fi îngheţat, a precizat sursa citată.
Decizia de miercuri va trebui aprobată de statele membre ale UE în martie şi nu se va aplica decât de la 1 ianuarie 2013.
"Guvernul ungar poate evita această sancţiune prezentând la toamnă o corecţie la bugetul pentru 2012 şi un proiect de buget pentru 2013 care să permită reducerea deficitului bugetar sub limita de 3% din PIB", a explicat sursa citată.
"Este vorba mai degrabă de un îndemn la acţiune decât de o sancţiune", a subliniat aceasta. "Mingea este în terenul guvernului ungar, care trebuie să demonstreze că acceptă să respecte regulile UE", a adăugat sursa.
Þările din UE au dat undă verde pentru eventuale sancţiuni financiare împotriva Ungariei din cauza deficitului excesiv la 24 ianuarie, chiar în ziua când premierul ungar Viktor Orban efectua o vizită la Bruxelles.
"Ungaria nu a făcut ce era necesar", iar decizia luată marţi „permite Comisiei Europene să ia măsuri suplimentare”, a explicat ministrul danez de finanţe, Margrethe Vestager, a cărei ţară deţine preşedinţia UE, în cadrul unei conferinţe de presă. Propunerea care va fi înaintată miercuri este urmarea unei decizii de marţi.
Ungaria face obiectul unei proceduri de încălcare a Pactului de Stabilitate din 2004, data aderării sale la Uniunea Europeană. Nicio altă ţară nu face de atât de mult timp obiectul unei astfel de proceduri de infringement.
Este pentru prima dată când Comisia Europeană pune în aplicare astfel de sancţiuni, care vor servi ca precedent pentru ţările din afara zonei euro care îşi scapă de sub control conturile publice.

Articole înrudite