25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În articolul publicat în ziarul "Rossîiska Gazeta" de luni, premierul şi candidatul la preşedinţie a prezentat planul de modernizare a armatei ruse. În cursul următorilor zece ani, armata rusă va obţine, pe lângă rachete şi tancuri, 400 de sateliţi militari, 28 de regimente de rachete S-400, zece brigăzi de rachete Iskander, 600 avioane şi 1000 elicoptere, noi nave militare. Toate acestea contra sumei uriaşe de 23 de mii de miliarde de ruble.
"Nu este vorba de militarizarea bugetului rus. În realitate, mijloacele pe care le acordăm reprezintă plata calculelor pentru acei ani în care armata şi flota au fost nefinanţate cronic (...), iar alte state şi-au arătat "muşchii militari" - spune Putin şi demonstrează, ca şi în titlul textului său, că "a fi puternic constituie garanţia securităţii pentru Rusia". Pentru a fi puternic, armata are nevoie de arme supermoderne.
Acesta este un nou articol programatic al lui Putin în campania dinaintea alegerilor prezidenţiale din Rusia. Poate fi tratat oare în primul rând ca un test electoral? Aleksei Muhin, şeful Centrului de Informaţii Politice din Moscova, este convins că nu. "Premierul nostru vrea în primul rând să demonstreze Occidentului, care ignoră poziţia Rusiei la ONU şi în altă parte, că dorim să dezvoltăm potenţialul nostru militar" - a spus pentru "Rz". El mai spune că informaţiile cuprinse în articol trebuie tratate serios. "Dacă Putin scrie că va face reînarmarea armatei, înseamnă că o va face" - subliniază Muhin.
De altă părere este Fiodor Lukianov, redactorul şef al revistei "Rossia v globalnei politiţe". "Este evident de mult timp că Rusia îşi va întări potenţialul ei de rachete, pentru a răspunde la scutul american antirachetă. Articolul acesta are însă în primul rând un scop electoral" - a spus Lukianov în discuţia cu "Rz". El consideră că este vorba în primul rând de câştigarea militarilor, "de a-i convinge că reprezintă în continuare o prioritate", pentru că unele cifre apărute în articolul lui Putin sunt cel puţin ciudate, nu se ştie de unde urmează să apară sume atât de uriaşe pentru noi tancuri şi avioane", adaugă Lukianov.
Experţii polonezi au opinii similare. "Articolul repetă ceea ce a spus deja şeful Statului Major General rus, ministrul apărării şi alţii" - spune Andrzej Wilk de la Centrul de Studii Răsăritene. În discuţia cu "Rz" subliniază cu această ocazie că este dificil de apreciat eventuala ameninţare a Poloniei de către programul de înarmare al lui Putin, din moment ce nu ştim care sunt principiile noastre de apărare în direcţia răsăriteană.
În schimb, prof. col. Zbigniew Scibiorek de la Academia de Apărare Naţională arată alt aspect. "Pentru mine mult mai şocantă a fost afirmaţia din 12 februarie a şefului Statului Major General rus, că Rusia este pregătită în caz de necesitate să folosească forţa nucleară. Ne întoarcem la perioada războiului rece", a spus el.


Articole înrudite