Situaţia drepturilor omului, democraţia şi statul de drept în Europa se confruntă în prezent cu o criză fără precedent de la sfârşitul războiului rece, se arată într-un raport publicat miercuri de Consiliul Europei, transmite AFP.
În cadrul raportului, secretarul general al organizaţiei paneuropene, Thorbjorn Jagland, se declară îngrijorat de „creşterea cazurilor grave de încălcare a drepturilor omului (corupţie, imunitate în faţa justiţiei, trafic de persoane, rasism, discurs xenofob şi discriminatoriu) pe întreg continentul”.
„Drepturile persoanei umane sunt în egală măsură ameninţate de repercusiunile crizei economice şi de inegalităţile sociale”, a precizat secretarul general al Consiliului Europei, făcând apel la cei 47 de membri ai organizaţiei să depună eforturi consistente pentru a pune capăt acestei eroziuni a drepturilor fundamentale.
Oficialul Consiliului Europei a făcut referire în special la situaţia din Ucraina în legătură cu absenţa unei puteri judiciare independente în ultimii ani, fapt ce a creat „un teren propice corupţiei şi abuzurilor de putere”, ceea ce a condus în cele din urmă la o revoluţie.
Între problemele identificate ca fiind cele mai frecvente, raportul face referire la discriminările împotriva minorităţilor etnice sau naţionale în 39 din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, la condiţiile de detenţie, inclusiv problematica suprapopulării în închisori, în 30 de state membre şi la problema corupţiei, în 26 din statele membre ale Consiliului.
În jur de 20 de state încă se confruntă cu lacune privind drepturile celor care cer azil sau ale imigranţilor, în timp ce opt state nu respectă deloc libertatea de exprimare şi a media, conform aceluiaşi raport.
Lista statelor vizate nu a fost făcută publică, fiind transmisă confidenţial fiecărui stat pentru ameliorarea situaţiei într-o manieră constructivă, a precizat pentru AFP purtătorul de cuvânt al secretarului general al Consiliului Europei, Daniel Haltgen.