25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Catastrofa ecologică din Ungaria: Dunărea, diluată cu oţet
Catastrofa ecologică din Ungaria: Dunărea, diluată cu oţet
Joi seara, autorităţile ungare au cerut Comisiei Europene activarea imediată a mecanismului de protecţie civilă a UE în cazul accidentului produs la rezervorul de reziduuri al uzinei de bauxită-aluminiu Ajkai Timfoldgyar Zrt. de lângă oraşul Ajka, vestul ţării. În urma accidentului s-au deversat până la 1,1 milioane de metri cubi de noroi toxic roşu, potrivit agrepres.ro. Comisarul european pentru mediu, Janez Potoènik, a promis deja asistenţă necesară pentru zonele afectate. El a menţionat că liderii UE sunt în contact permanent cu autorităţile de la Budapesta şi văd că acestea depun într-adevăr eforturi considerabile pentru a face faţă efectelor dezastrului. Nămolul roşu, îmbibat cu metale grele, poate cauza cancer, a recunoscut ministrul ungar al mediului, Zoltan Illes. Situaţia se va agrava şi mai tare dacă nămolul se va usca şi se va transforma în praf, care va fi apoi purtat de vânt, avertizează el, adăugând că în unele locuri se înregistrează deja un astfel de proces.
Între timp, unda toxică a ajuns în Dunăre şi înaintează spre Serbia şi România. La început, fluxul toxic a ajuns în doi afluenţi ai Dunării, al doilea cel mai lung fluviu din Europa după Volga. Aceasta ameninţă cu un dezastru ecologic cel puţin 12 ţări riverane Dunării, confirmă la rândul lor oficiali europeni. Ecologiştii sunt cu ochii pe mişcarea petei luminoase în fluviu, prelevând probe de apă la fiecare câteva ore.
Deocamdată, veştile sunt încurajatoare - unda toxică îşi pierde proprietăţile toxice în apele puternice ale fluviului. Testele nu arată un nivel ridicat de alcalinitate în probe şi nici nu se înregistrează moartea în masă a peştilor.
Pentru a reduce nivelul de alcalinitate, echipele de intervenţie ungare au turnat ipsos şi oţet în apele poluate, ceea ce a ucis flora şi peştii.

Premierul ungar consideră probabilă o a doua deversare de noroi roşu

O a doua inundaţie cu noroi roşu toxic, după cea care a provocat catastrofa ecologică din 4 octombrie în Ungaria, este "probabilă", a apreciat sâmbătă premierul ungar Viktor Orban. "Rezervorul este atât de distrus, încât este probabil ca acesta să cedeze a doua oară", a declarat el în faţa jurnaliştilor la Ajka, regiunea afectată de dezastru. "Dacă digul rezervorului cedează, se vor deversa 500.000 de metri cubi. Mai multe fisuri sunt vizibile în partea de nord a rezervorului", a adăugat el.
În legătură cu consecinţele juridice ale catastrofei ecologice, Viktor Orban a afirmat că "va începe o nouă eră şi că lucrurile vor fi gestionate diferit şi vor exista consecinţe". În zori, după descoperirea riscului unei a doua deversări de noroi toxic, autorităţile au ordonat evacuarea a 800 de locuitori din oraşul Kolontar, deja afectat la 4 octombrie de catastrofă.


Articole înrudite