25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mai mult de 2,5 miliarde de oameni folosesc toalete nesigure din punct de vedere igienic. Metodele periculoase de dejecţie pot să ducă la probleme grave de sănătate sau chiar la moarte, mâncarea şi apa contaminate duc la 1,5 milioane de decese ale copiilor în fiecare an potrivit informaţiilor publicate pe siteul twistedsifter.com. Multe dintre acestea ar putea fi evitate prin eficientizarea sistemelor de toaletă, îmbunătăţirea metodelor de igienizare, îmbunătăţirea calităţii apei destinate consumului.
Toaleta din ziua de astăzi a fost inventată în secolul XVIII şi necesită infrastructură şi rezerve de apă considerabile. În 2011, fundaţia lui Bill Gates şi a soţiei sale a lansat o provocare pentru universităţi: să inventeze toalete moderne care să nu necesite consum de apă, sigure şi ieftine pentru oamenii care trăiesc în ţări aflate în curs de dezvoltare.
"Toaletele sunt foarte importante pentru sănătatea publică, şi, dacă vă gândiţi puţin, pentru demnitatea umană", a scris miliardarul american pe site-ul său thegatesnotes.com.  "Toaletele cu mecanism de acţionare a fluxului de apă pe care le avem în ţările noastre bogate sunt (...) imposibil de folosit pentru 40% din populaţia mondială, pentru că oamenii nu au adeseori acces la apă, la canalizare, la electricitate şi la sisteme de reciclare a deşeurilor. Dincolo de chestiunea care ţine de demnitatea umană, lipsa de acces la toalete (igienice) pune în pericol viaţa multor persoane, creează o povară economică şi de sănătate publică pentru comunităţile sărace şi poluează mediul", a adăugat Bill Gates.
Fundaţia Gates a acordat premiul I, la târgul de la Seattle, cercetătorilor de la California Institute of Technology, care au realizat designul unor toalete ce funcţionează cu energie solară şi produc hidrogen şi electricitate. Premiul al II-lea a revenit cercetătorilor de la Universitatea Loughborough din Marea Britanie pentru toalete care reciclează excrementele, transformându-le în carbon, minerale şi apă. Premiul al III-lea, decernat Universităţii Toronto din Canada, a recompensat o invenţie similară.


Articole înrudite