25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Băncile greceşti, şi mai aproape de faliment
Băncile greceşti, şi mai aproape de faliment
Standard & Poor's a tăiat ratingul de credit pe tremen lung de la “B” la “CCC” (foarte speculativ) cu perspectivă negativă pentru băncile greceşti National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank Ergasias (EFG), Alpha Bank, şi Piraeus Bank prezente şi pe piaţa din România.
Agenţia de rating spune că există riscul ca băncile să se confrunte cu probleme de lichiditate în cazul în care statul va recurge la o restructurare a datoriei publice cotată ca default. Mai mult, se observă retrageri masive de numerar în ultima perioadă, lucru ce afectează sursele de finanţare ale băncilor, care depind în acest moment în mare măsură de banii Băncii Centrale Europene.
Expunerea pe obligaţiunile de stat reprezinta, la sfârşitul anului 2010, 200% capitalurile de bază ale NBG şi Piraeus, 170% din cele ale EFG şi 80% din cele ale Alpha Bank. În condiţiile în care datoria suverană a Greciei va ajunge să fie trecută la catergoria D (default), BCE nu va mai putea accepta drept colateral obligaţiunile greceşti pentru finanţarea pe termen scurt a sistemului bancar grecesc. Asta ar lăsa băncile dependente de depozitele populaţiei şi firmelor, situaţie puţin probabilă, dat fiind faptul că banii au îneput să iasă din ţară.
“Credem că impactul unei potenţiale restructurări a datoriei guvernamentale asupra capitalului de bază a acestori bănci, pe care o vedem din ce în ce mai probabilă, va depinde de termenii şi condiţiile restructurării (...) Notăm că magnitudinea expunerii băncilor la datoria guvernamentală în comparaţie cu capitalurile de bază înseamnă că o potenţială restructurare a datoriei guvernamentale, în scenariul cel mai negativ, ar putea să aducă aceste bănci în insolvenţă”, se arată în comunicatul S&P.
De asemenea, cei de la S&P ammintesc şi de recesiunea economică, ce se va prelungi şi în 2012, care pune presiune suplimentară pe sistemul bancar grecesc.
“Ratingul CCC pe termen lung acordat celor patru bănci semnalizează că riscul de default, definit sub criteriile noastre, a crescut semnificativ pentru următoarele 12 luni.
Am putea să retrogradăm (din nou) băncile dacă vedem că presiunea în creştere pe baza de finanţare retail este probabil să ducă la retrageri de depozite ce ar ajunge să depăşească rezervele de lichiditate disponibile de la BCE şi din alte mecanisme de finanţare. Asta ne-ar putea duce la concluzia că băncile greceşti notate au şanse mari să intre în incapacitate de plată potrivit criteriilor noastre”, se mai arată în comunicatul S&P.
National Bank of Greece este prezentă pe piaţa din România prin Banca Românească, EFG Eurobank Ergasias prin Bancpost (locul 9 după active), Alpha Bank prin Alpha Bank România (locul 6 după active) şi Piraeus Bank prin Piraeus Bank România.
Potrivit unui raport al băncii japoneze Nomura, analizat şi redat parţial pe un blog Financial Times şi citat de Mediafax, criza din Grecia va afecta cu siguranţă România şi Bulgaria, iar consecinţele au început deja să se facă simţite, primul efect fiind reducerea creditării de către subsidiarele băncilor elene.
Subsidiarele din România finanţează de ceva vreme băncile-mamă din Grecia, situaţie inversă celei stabilite prin acordul de la Viena încheiat în 2009, prin care băncile-mamă se angajau să îşi menţină expunerea pe România.
Cei de la Nomura prezintă şi câteva secnarii pentru viitorul subsidiarelor din România. Cel mai pesimist prevede intrarea în default a băncilor elene, care ar retrage sprijinul şi capitalul de la subsidiarele locale şi ar declanşa o lichidare de urgenţă a activelor din Europa de Est. Chiar şi în cazul naţionalizării băncilor elene pentru evitarea falimentului, guvernul de la Atena nu va fi interesat să sprijine subsidiarele din România şi Bulgaria.

Articole înrudite