25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Au început negocierile pentru aderarea României la OECD
Au început negocierile pentru aderarea României la OECD

Consiliul OECD a decis, în data de 25 ianuarie 2022, să deschidă discuţiile pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) cu şase candidaţi: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croaţia, Peru şi România.

Conform unui comunicat de presă, decizia "vine ca urmare a deliberărilor atente ale membrilor OECD pe baza dovezilor din Cadrul pentru Luarea în Considerare a Posibililor Membri şi a progreselor făcute de către cele şase state de la primele cereri depuse pentru calitatea de membru OECD".

"Foile de parcurs individuale pentru procesul detaliat de evaluare vor fi pregătite de acum, dacă acele ţări confirmă aderarea la valorile, viziunea şi priorităţile reflectate în Declaraţia de Viziune a OECD la a 60-a Aniversare şi a Declaraţiei Consiliului Ministerial adoptate anul trecut. Aceste documente reafirmă obiectivele Convenţiei fondatoare a OECD, la care noii membri trebuie să acceadă, şi stabilesc valorile împărtăşite de membrii OECD, inclusiv prezervarea libertăţilor individuale, valorile democratice, statul de drept şi protecţia drepturilor omului, şi valoarea economiilor de piaţă deschise, competitive, sustenabile şi transparente. Acestea se referă şi la angajamentul membrilor OECD de a promova creşterea economică sustenabilă şi incluzivă şi la obiectivele lor de a combate schimbările climatice, inclusiv stoparea şi inversarea pierderii biodiversităţii şi a defrişărilor", mai arată sursa citată.

Potrivit Organizaţiei, procesul de negociere include o evaluare riguroasă efectuată de mai bine de 20 de comisii tehnice privind alinierea ţării candidate cu standardele, politicile şi practicile OECD.

Nu există un termen limită pentru îndeplinirea proceselor de aderare. Rezultatul şi calendarul depind de capacitatea fiecărei ţări de a se adapta şi ajusta pentru a se alinia cu standardele OECD.

Odată ce toate comisiile tehnice îşi finalizează analizele, o decizie finală va trebuie să fie luată în unanimitate de către toţi membrii OECD din Consiliu.

Înfiinţată în 1961, OCDE este un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării şi evaluării aplicării politicilor publice potrivite pentru asigurarea creşterii economice sustenabile şi stabilităţii sociale. Cei 38 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni - 23) sunt state dezvoltate, deţinând peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.


Articole înrudite