Atena este de luni Capitala Mondială a Cărţii 2018, cu un program care va include peste 250 de evenimente culturale. Atena îi succede astfel oraşului Conakry, capitala Guineei, aleasă anul trecut de UNESCO capitală mondială a cărţii pentru a celebra şi răspândi literatura şi universul editorial, relatează EFE.
Sub sloganul "Atena sărbătoreşte, lumea citeşte" ţara care a dat lumii autori clasici ca Homer, Sofocle, Esop sau moderni precum Vasilis Vasilicos, Lena Divani şi Petros Márkaris vrea să îmbie la lectură întreaga lume prin evenimente publice destinate publicului de toate vârstele şi tuturor păturilor sociale.
Autori recunoscuţi internaţional, precum Herta Müller - scriitoare germană de limbă germană şi română, originară din România şi laureată a Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2009 - Ian McEwan sau John Connolly vor vizita Atena şi vor participa la conferinţe şi lecturi dramatizate.
Diferite colţuri ale capitalei Greciei, de la monumente emblematice la mici pieţe de cartier, vor răsuna de reprezentaţii teatrele, audiovizuale şi de dans. O bibliotecă mobilă va circula prin cartiere pentru a apropia lectura de cei care nu pot avea în mod normal acces la ea.
UNESCO a instituit distincţia "Capitala Mondială a Cărţii" în 2001 pentru a ajuta la promovarea lecturii şi a industriei editoriale. Primul oraş selectat drept Capitala Mondială a Cărţii a fost Madridul, în 2001.
În fiecare an la 23 aprilie se celebrează Ziua Mondială a Cărţii şi a Drepturilor de Autor pentru a comemora moartea scriitorului spaniol Miguel de Cervantes - care de fapt a murit pe 22 aprilie - şi a lui William Shakespeare - a cărui dată a morţii este consemnată conform calendarului iulian pe 23 aprilie (3 mai, conform calendarului gregorian, uzitat).