Premiul pentru Pace al Seulului, o distincţie în valoare de 200.000 de dolari, a fost atribuit miercuri cancelarului german Angela Merkel pentru recunoaşterea „responsabilităţii permanente” a Germaniei în privinţa crimelor naziste, informează AFP.
Cancelarul german este cel de-al 12-lea laureat al acestui premiu creat în 1990 şi decernat până acum unor personalităţi precum secretarul general al ONU Ban Ki-moon sau disidentul ceh Vaclav Havel sau unei organizaţii precum Medici fără Frontiere.
Conform juriului de decernare a premiului, Angela Merkel a acţionat pentru "conştientizarea la nivel global a demnităţii umane, cerând iertare şi asumând responsabilitatea pentru crimele comise în timpul războiului".
Angela Merkel a vorbit cu regularitate în ultimii ani despre „responsabilitatea” Germaniei în Holocaust. "Lupta împotriva antisemitismului este sarcina noastră", a afirmat ea chiar în urmă cu două zile, într-un discurs susţinut în faţa Porţii Brandenburg, în centrul capitalei germane şi la câteva sute de metri de Memorialul Holocaustului, la aproape 70 de ani de la căderea celui de-Al Treilea Reich.
"Ea a trimis mesaje prin care le-a cerut statelor care neagă crimele de război din trecut şi crimele împotriva umanităţii să-şi schimbe poziţia", se mai arată în motivaţia juriului.
Motivaţia premiului vizează implicit şi Japonia, căreia Coreea de Sud îi reproşează că nu a făcut suficient pentru a-şi cere iertare pentru brutalitatea ocupaţiei japoneze a peninsulei coreene între 1910 şi 1945.
Relaţiile dintre Japonia şi Coreea de Sud sunt extrem de proaste, în special din cauza sclaviei sexuale la care au fost supuse numeroase femei asiatice de către trupele imperiale nipone.
Coreea de Sud consideră că, după ce şi-a cerut scuze în mod oficial în 1993 pentru aceste 'femei de alinare', Japonia a avut declaraţii ambigue.
Majoritatea istoricilor evaluează la 200.000 numărul acestor femei, care proveneau din Coreea, dar şi din China, Indonezia, Filipine şi Taiwan.