Majoritatea americanilor sunt împotriva accesării corespondenţei lor electronice - e-mailuri şi mesaje text, a convorbirilor lor telefonice şi a istoricului activităţii lor online de către anchetatorii implicaţi în combaterea terorismului, arată un sondaj Reuters/Ipsos ale cărui rezultate au fost publicate recent.
Americanii sunt mai reticenţi decât acum patru ani să îşi dezvăluie datele personale, arată acelaşi studiu sociologic.
De exemplu, 75% din adulţii din SUA nu ar permite anchetatorilor să le supravegheze activitatea pe internet în scopuri antiteroriste. În iunie 2013, procentajul respectiv era de numai 67%.
Ponderile actuale sunt însă mai echilibrate în privinţa răspunsurilor la întrebarea dacă guvernul face exces de supraveghere. Îm sondajul efectuat între 11 şi 20 martie, 32% dintre americani apreciază că FBI (Biroul Federal de Investigaţii) şi NSA (Agenţia Naţională de Securitate) interceptează atât cât este nevoie, iar 7% doresc mai multe interceptări, în timp ce 37% au răspuns că supravegherea este prea extinsă.
Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 3307 de persoane, dintre care 1209 republicani şi 1355 democraţi, în toate cele 50 de state americane. Marja de eroare este de 2% pe ansamblu şi de 3% în fiecare din cele două grupuri politice.