Administraţia preşedintelui american Donald Trump a decis să anuleze un program iniţiat de fosta Primă Doamnă a SUA, Michelle Obama, în vederea promovării unor mese mai sănătoase în cantinele şcolare, cu mai puţine grăsimi, sare şi zahăr, informează marţi AFP.
Departamentul pentru Agricultură al noii administraţii a explicat recent într-un comunicat că noua reformă le va oferi şcolilor americane "o mai mare supleţe" şi îi va face pe copii să nu mai arunce alimentele mai puţin apetisante servite în cadrul programului de sănătate publică.
Programul care obliga şcolile americane să adopte cele mai bune standarde nutriţionale pentru a beneficia de subvenţii guvernamentale, în cadrul unei legi adoptate în 2012, se număra printre cele mai mari reuşite ale fostei Prime Doamne. Această iniţiativă, considerată crucială în lupta împotriva obezităţii infantile, impunea restricţii în ceea ce priveşte cantitatea de sare şi zaharuri şi impunea creşterea cantităţii de cereale integrale în mesele şcolare.
Potrivit Departamentului pentru Agricultură al administraţiei Trump, aceste exigenţe nutriţionale au costat SUA şi districtele şcolare 1,2 miliarde de dolari în ultimii cinci ani.
Noul ministru al agriculturii, Sonny Perdue, asigură chiar că fără aceste reguli de nutriţie copiii vor manifesta mai mult entuziasm când vor mânca şi nu vor mai arunca mâncarea. 'Dacă aceşti copii nu mănâncă şi mâncarea lor se aruncă la coşul de gunoi, ei nu primesc niciun fel de hrană, compromiţând astfel intenţia programului', a declarat el.
Această măsură a administraţiei lui Donald Trump a fost anunţată în aceeaşi zi cu publicarea unui studiu al Universităţii Johns Hopkins, în care se sugerează că s-ar putea face economii în domeniul sistemului medical de zeci de miliarde de dolari dacă toţi copiii americani ar face mai mult sport. Aproximativ unul din şase americani cu vârste cuprinse între 2 şi 19 ani este supraponderal sau obez, potrivit Centrelor Federale pentru Control şi Prevenţie a Maladiilor (CDC).