25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
A scăzut valul românilor către Italia
A scăzut valul românilor către Italia
Ultimele estimări statistice prezentate în Raportul Caritas Migrantes arată că în Italia trăiesc oficial 887.763 de români, deşi estimarea este de circa un milion de persoane. La începutul anului, Caritas preconiza o cifră de circa 1.200.000 de români, pornind de la datele de referinţă publicate de ISTAT (Institutul Italian de Statistică) şi anume 953.000 de conaţionali înscrişi la Evidenţa Populaţiei. Raportul prezentat săptămâna trecută mai arată că românii, contrar stereotipurilor, alcătuiesc una dintre cele mai paşnice comunităţi, cu un indice al plângerilor penale raportat la numărul total de persoane inferior mediei naţionale.

Doar 2.000 de români au obţinut cetăţenia în 2009

Românii se menţin pe primul loc în clasamentul comunităţilor de străini prezente pe teritoriul italian, urmaţi la mare distanţă de albanezi şi marocani, care au fiecare în jur de 450.000 de reprezentanţi.
Dacă în 2006 românii care locuiau legal în Italia erau circa 270.000 (12% din totalul imigranţilor), odată cu aderarea României la UE numărul a crescut într-un ritm susţinut, ajungând până la un maxim de 935.000 în 2009, adică o cincime din cei 4.200.000 de străini stabiliţi în Peninsulă.
Deşi romanii din Italia sunt de două ori mai numeroşi decât albanezii sau marocanii, conaţionalii noştri se situează abia pe locul trei la numărul de cetăţenii acordate de guvernul italian. Astfel, în 2009, doar 2.032 de români au devenit cetăţeni italieni.

Românii din Italia, o comunitate liniştită

În ceea ce priveşte existenţa numeroaselor stereotipuri legate de delincvenţa românilor din Peninsulă, volumul Caritas a arătat clar că “nu există un raport direct între prezenţa strănilor în Italia şi creşterea numărului de plângeri penale”. Raportul citează o analiză făcută de Consiliul Naţional al Economiei (CNEL) cu privire la perioada 2005-2008. Pornind de la consideraţia că în Italia există o plângere penală la fiecare 22 de persoane, CNEL a arătat care dintre comunităţile de străini din Italia pot fi considerate mai “liniştite”, adică ce naţionalitate are un număr inferior de plângeri raportat la nivelul standard. Rezultatul analizelor este surprinzător: românii ar avea un nivel de delincvenţă inferior celui general (-6,5%). “Este adevărat că, în perioada 2005-2008, numărul plângerilor împotriva românilor a crescut cu 32,5%, dar în aceeaşi perioadă numărul românilor care s-au stabilit legal în Italia a crescut de aproape trei ori”, se citează în Raport.

32.000 de firme româneşti

Un alt aspect fundamental analizat de Dosarul Caritas: relevanţa străinilor în dezvoltarea economică a Italiei. În 2009, în ciuda crizei economice, s-a înregistrat o creştere a numărului de firme deschise de români. Numărul întreprinzătorilor a crescut cu 15% faţă de anul trecut, ajungând la un total de 32.452, pe al doilea loc după comunitatea de marocani.
Cele mai multe firme deschise de români se regăsesc în domeniul construcţiilor şi al serviciilor. Tot în construcţii se înregistrează şi cele mai multe accidente la locul de muncă printre români. Anul trecut, aproape 18.500 de români au căzut victime unor accidente în timpul programului de lucru, dintre care 44 de cazuri au fost mortale.

Articole înrudite