Instituţiile UE sunt vulnerabile la corupţie din cauza unor lacune în legislaţie şi a aplicării necorespunzătoare a normelor de etică, transparenţă şi control financiar. Este concluzia unui raport prezentat la Bruxelles de Organizaţia Transparency International.
Raportul "Sistemul de integritate al UE", realizat în ultimele 9 luni, se referă la normele şi practicile în vigoare în 10 instituţii europene pentru prevenirea corupţiei şi protejarea integrităţii sectorului public. Directorul Biroului Transparency International pentru UE, Carl Dolan, apreciază că instituţiile europene au făcut multe pentru reducerea riscurilor de corupţie, dar bazele solide sunt subminate de reguli prea complexe, de autosuficienţă şi de lipsa continuităţii.
Documentul recomandă, între altele, crearea unei culturi a transparenţei şi proceduri interne mai eficiente pentru avertizorii de integritate. Raportul observă însă că există reguli şi practici care susţin standarde ridicate ale serviciilor publice şi ale responsabilităţii. Acestea includ canale pentru a investiga suspiciuni de fraudă sau de administrare defectuoasă şi posibilitatea publicului de a avea acces la documente sau de a solicita un control juridic al deciziilor care îi afectează.
Cu toate acestea, se pot observa deficienţe majore în sistemul european, cum ar fi absenţa unor norme obligatorii de lobby la nivelul UE şi creşterea tendinţei de a negocia legile în spatele uşilor închise. Conform unui sondaj, citat în raport, 70% dintre cetăţeni cred în prezenţa corupţiei în instituţiile UE.
„Cetăţenii sunt preocupaţi de riscul corupţiei, dar şi noi suntem. Raportul evidenţiază chiar setul cuprinzător de măsuri pe care le-a luat Comisia pentru a reduce la minimum acest risc şi faptul că acest cadru se aplică deja. Comisia a colaborat cu autorii raportului de la cel mai înalt nivel. Vorbind în numele Comisiei, pot spune că sunt mândru că suntem printre instituţiile cu cel mai înalt grad de deschidere şi de transparenţă din lume”, a declarat purtătorul de cuvânt al comisarului pentru relaţii interinstituţionale, Antony Gravili.
Raportul face apel la personalul instituţiilor europene şi la politicienii din cadrul acestora să continue progresele pe care le-au făcut pentru o guvernare cu adevărat deschisă şi etică. Transparency International consideră că alegerile europene reprezintă o oportunitate de a reflecta asupra modului în care instituţiile UE pot servi mai bine publicul, iar noua conducere a Uniunii trebuie să trateze serios aspectele referitoare la scăderea încrederii şi la riscurile de corupţie înainte ca acestea să devină scandaluri de corupţie.