O echipă de oameni de ştiinţă din Australia a compilat o bază de date care oferă detalii în premieră privind pescuitul la nivel mondial începând din anul 1950: în această perioadă au fost prinse 5,8 trilioane de tone de peşte, informează recent Xinhua.
Baza de date, creată de "Institute for Marine and Antarctic Studies" (IMAS) din cadrul Universităţii din Tasmania, se bazează pe mai mult de 867 milioane de înregistrări ale activităţilor de pescuit din perioada 1950 — 2014.
În timpul celor 65 de ani, pescarii din 193 de ţări au prins 5,8 trilioane de tone de peşte din 1.443 de specii diferite, dintre care 892 de milioane de tone au fost capturate ilegal.
Reginald Watson, care a colectat informaţiile, a declarat că baza de date ilustrează faptul că populaţia de peşte a globului este finită. ''Baza de date reuneşte toate informaţiile statistice importante legate de pescuit (colectate — n.r.) de la începerea înregistrărilor exhaustive, ce oferă date unice din interiorul acestei industrii", susţine aceasta într-un comunicat de presă emis miercuri. Potrivit lui Watson, "au fost compilate într-un singur material armonizat peste 867 de milioane de înregistrări privind activităţile de pescuit", înregistrările fiind ulterior punctate pe hartă "astfel încât să putem observa locurile în care se pescuieşte şi care este în timp impactul asupra acestora".
În ciuda unei stagnări înregistrate în ultimii ani, Watson declară că rata anuală a pescuitului a crescut de la 27,6 milioane de tone în 1950 la 120,2 milioane de tone în 2014. "După 1950 pescuitul s-a mutat mai în larg şi s-a intensificat considerabil. În prezent avem mai multe nave, mai mari, cu capacitate sporită de stocare, ne petrecem mai mult timp pe mare şi pescuim în ape mai adânci", a explicat ea adăugând că "s-ar putea înregistra o creştere şi mai importantă a cantităţii de peşte pescuit anual", însă momentan vârful acesteia se află la circa 120 de milioane de tone — inclusiv "17 milioane de tone pescuite ilegal şi 15 milioane de tone aruncate".
Oamenii de ştiinţă de pe glob folosesc baza de date pentru a examina informaţii "precum managementul pescuitului, impactul global al acestuia şi modul în care diverse ţări beneficiază de pe urma lui", după cum a mai spus Watson. "De asemenea, datele cuprinse în aceasta permit oamenilor să observe interacţiunea dintre pescuit şi mamiferele marine, acestea hrănindu-se în larg, şi impactul pe care îl are pescuitul asupra diverselor eco-regiuni ale lumii", a completat specialista.