27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
20 de filme, în lupta pentru Ursul de Aur
20 de filme, în lupta pentru Ursul de Aur

Pentru Ursul de Aur, care urmează să fie decernat la finalul celei de-a 64-a ediţii Berlinale, vor concura 20 de filme. În total, festivalul prezintă peste 400 de producţii internaţionale, în cadrul secţiunilor speciale sau în afara competiţiei. Evenimentul se desfăşoară în perioada 6-16 februarie.
Veste bună şi pentru vânătorii de autografe: sutele de filme prezentate în acest an vor aduce din nou o serie de vedete pe covorul roşu de la Berlin. Şi-au anunţat deja prezenţa Ralph Fiennes (The Grand Budapest Hotel, USA – competiţie), Patricia Arquette şi Ethan Hawke (Boyhood, USA – competiţie), Harvey Keitel (La voie de l’ennemi, Franţa – competiţie) şi George Clooney (Monuments Men, Germania / SUA, în afara competiţiei).
Clooney a petrecut cel puţin şase luni în Berlin anul trecut, în perioada filmărilor pentru această producţie, la studiourile Babelsberg. În acelaşi film joacă Matt Damon, Bill Murray şi Cate Blanchett. Nu vor lipsi de la festival nici Pierce Brosnan, Catherine Deneuve şi regizorul Martin Scorsese.
„Cu peste 400 de filme, zece secţiuni şi aproape 500.000 de vizitatori, Berlinale a devenit cel mai mare festival de film cu public din lume. Sună bine şi e bine“, a declarat la Berlin directorul evenimentului, Dieter Kosslick.
Patru filme germane au intrat în competiţia penru Ursul de Aur în acest an.

Filme româneşti

România, ţara către care s-a îndreptat marele premiu Ursul de Aur anul trecut, pentru producţia Poziţia Copilului, în regia lui Călin Peter Netzer, nu participă la competiţia oficială, în cardul ediţiei actuale.
Filmul lui Corneliu Porumboiu Al doilea joc va fi prezentat în premieră mondială la secţiunea Forum, dedicată filmului experimental, avantgardist şi regizorilor tineri. Tot la Forum, publicul va vedea producţia România / Germania Pădurea e ca muntele, vezi?, semnată de Christiane Schmidt şi Didier Guillain.
Regizorii vor fi prezenţi şi la European Film Market, care se desfăşoară în paralel cu Berlinale şi care e considerat centrul de business al festivalului. EFM e locul de întâlnire al producătorilor, distribuitorilor şi al agenţiilor din industria cinematografică, fiind considerat un adevărat barometru în domeniu. Mai ales pentru că se desfăşoară cronologic înaintea evenimentelor de acelaşi tip Marché du Film de la Cannes şi American Film Market din Santa Monica.
La EFM vor fi prezentate şi filmele O vară foarte instabilă (România/ Cehia/ Suedia), în regia Ancăi Damian, La limita de jos a cerului, regizat de Igor Cobileanski, cu scenariul lui Corneliu Porumboiu şi Viktoria, o coproducţie Bulgaria/ România, în regia Mayei Vitkova.
Berlinale Talents e platforma de lansare pentru cineaştii în devenire. Peste 300 de tinere talente – actori, regizori, producători, cameramani etc. – sunt invitaţi la Berlin anual pentru a se întâlni cu nume renumite în domeniu, la nivel mondial. Din România vin la Berlinale Campus în acest an regizorul Alexandru Petru Bădeliţă, producătoarea Gabi Suciu şi actriţa Andreea Vasile.

Filmele înscrise în competiţia oficială Berlinale 2014

Die geliebten Schwestern, regia Dominik Graf, Germania
Zwischen Welten, regia Feo Aladag, Germania
Jack, regia Edward Berger, Germania
Kreuzweg, regia Dietrich Brüggemann, Austria
Macondo, regia Sudabeh Mortezai, Austria
The Grand Budapest Hotel, regia Wes Anderson, USA (cu Ralph Fiennes, Mathieu Amalric, Adrein Brody)
Boyhood, regia Richard Linklater, USA (cu Patricia Arquette, Ethan Hawke)
Aimer, boire et chanter, regia Alain Resnais, Franţa
La voie de l’ennemi, regia Rachid Bouchareb, Franţa (cu Forest Whitaker, Harvey Keitel, Brenda Blethyn)
Kraftidioten, regia Hans Petter Moland, Norvegia (cu Bruno Ganz, Stellan Skarsgard, Brigitte Hjort S rensen)
'71, regia Yann Demange, Marea Britanie
La tercera orilla, regia Celina Murga, Argentina
Historia del miedo, regia Benjamin Naishtat, Argentina
Praia do Futuro, regia Karin Ainouz, Brazilia
Stratos, regia Yannis Economides, Cipru
Bai Ri Yan Huo (Cărbune negru, gheaţă subţire), regia Yinan Diao, China
Tui Na (Mesaj gol), regia Ye Lou, China
Wu Ren Qu (Tărâmul nimănui), regia Hao Ning, China
Chiisai Ouchi (Căsuţa), regia Yoji Yamada, Japonia
Aloft, regia Claudia Llosa, Peru


Articole înrudite

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi organizează Festivalul Naţional de Comedie – Ediţia ...

Premii pentru elevii de 10 ai Galaţiului

Tarifele poliţelor RCA rămân plafonate

Noi sensuri unice în Galaţi