Persoanele juridice pot aplica, începând de luni, în cadrul Programului „Casa verde”, cuantumul maxim ce poate fi solicitat fiind de patru milioane de lei, potrivit Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM). Prin intermediul Programului "Casa Verde", persoanele juridice pot beneficia de finanţare prin AFM pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă. O instituţie solicitantă poate depune, în cadrul unei sesiuni de finanţare, o singură cerere de finanţare. Potrivit sursei citate, unităţile administrativ-teritoriale, instituţiile publice şi unităţile de cult vor putea depune dosarele de finanţare la registratura sediului AFM în perioada 17 octombrie — 14 noiembrie 2016.
Unităţile administrativ-teritoriale, instituţiile publice sau unităţile de cult pot solicita finanţare pentru mai multe imobile/obiective în cadrul aceleiaşi cereri de finanţare, însă cuantumul acesteia nu poate depăşi două milioane de lei pentru instituţiile publice, respectiv 500.000 lei pentru unităţile de cult. De asemenea, se acordă finanţare de maximum 500.000 de lei pentru unităţile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori mai mic de 3.000 şi de cel mult un milion de lei pentru unităţile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori cuprins între 3.000 şi 20.000.
Totodată, unităţile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori cuprins între 20.000 şi 50.000 pot primi până la două milioane lei finanţare, cele cu un număr de locuitori cuprins între 50.000 şi 100.000, de până la trei milioane de lei şi, nu în ultimul rând, unităţile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori mai mare de 100.000 ar putea accesa de la Fondul pentru Mediu maximum patru milioane de lei. Finanţarea acordată persoanelor juridice va acoperi proiecte de instalare a sistemelor care utilizează energie solară şi energie geotermală, la fel ca în cazul persoanelor fizice, dar şi sisteme care folosesc drept combustibil gaz de fermentare a deşeurilor, a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate, biogaz sau centrale termice pe baza de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.
Solicitanţii nemulţumiţi de decizia Comitetului director/de avizare pot depune o contestaţie la sediul Autorităţii în termen de 10 zile lucrătoare de la data afişării pe pagina de internet a acesteia a proiectelor aprobate şi a celor respinse. Contestaţiile se soluţionează de către o comisie constituită prin dispoziţie a preşedintelui Autorităţii. Soluţionarea contestaţiilor se face în termen de 30 zile lucrătoare de la data expirării termenului de depunere a contestaţiilor. Pentru solicitanţii respinşi în etapele de conformitate/analiză juridică sau economică ale căror contestaţii au fost admise de către comisia de contestaţii se va trece la etapa următoare de analiză, cu posibilitatea de a contesta şi după această fază. Bugetul total alocat pentru programul destinat persoanelor fizice este de 34 milioane de lei.