23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Lapte, fructe şi legume pentru şcolari, cu sprijin UE
Lapte, fructe şi legume pentru şcolari, cu sprijin UE

Pentru anul şcolar 2018/2019, României i-au fost alocate peste 17,6 milioane euro pentru programele de încurajare a consumului de legume, fructe şi lapte în şcoli, o sumă similară celei alocate în anul precedent (17,7 mil. euro). Acestea promovează obiceiuri alimentare sănătoase în rândul copiilor şi includ activităţi didactice specifice despre importanţa unei bune alimentaţii şi despre modul de producere a alimentelor. Prin programele menţionate, în fiecare an şcolar, se alocă la nivel european 150 de milioane de euro pentru fructe şi legume şi 100 de milioane pentru lapte şi produse lactate.

Comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală Phil Hogan, a declarat: „Fermierii europeni ne dau alimente de bună calitate, sigure şi sănătoase, iar programul pentru şcoli permite celor mai tineri cetăţeni ai noştri să beneficieze de avantajele pentru sănătate ale acestor produse, învăţând de mici de unde provin alimentele şi cât de importante sunt gustul şi nutriţia. Comisia contribuie cu mândrie la acest parcurs educativ. Suma de 250 de milioane euro provenită din bugetul politicii agricole comune va asigura derularea continuă a programului UE pentru şcoli în anul şcolar 2018/2019.”

În anul şcolar 2016/2017, peste 12,2 milioane de copii din 79.000 de şcoli au participat la programul de încurajare a consumului de fructe şi legume în şcoli, iar în jur de 18 milioane au participat la cel de distribuire a laptelui. Au fost distribuite peste 74 mii tone de fructe şi legume şi mai mult de 285 mii tone de produse lactate în principal copiilor cu vârsta între 6 şi 10 ani. Mărul a fost fructul cel mai frecvent distribuit, urmat de pere, prune, piersici, nectarine, portocale, căpşuni şi banane, iar morcovii, roşiile, ardeii şi castraveţii au fost cele mai apreciate legume. Activităţile didactice din cadrul programelor au inclus vizite la ferme, îngijirea grădinilor din cadrul şcolilor, cursuri şi/sau concursuri de gătit, lecţii cu nutriţionişti, jocuri etc.

Cele mai recente rapoarte de monitorizare arată că, în România, 66% dintre părinţii intervievaţi dau copiilor pachete cu mâncare pentru şcoală în fiecare zi, iar 57% sunt de părere că nu pot asigura de fiecare dată un pachet compus doar din alimente sănătoase. Peste 40% din părinţi merg la restaurante de tip fast-food cu copiii de cel puţin câteva ori pe lună. Alimentele care apar pe principalele locuri în dieta zilnică a elevilor sunt legumele şi fructele (93%), carnea (80%), produsele lactate (75%) şi dulciurile (70%).


Articole înrudite