La iniţiativa Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare, în data de 07 martie 2019, Compania Apă Canal Galaţi a organizat la sediul Consiliului Judeţean Galaţi şedinţa de lucru a operatorilor de apă din Regiunea Sud-Est, privind proiectele de investiţii cu finanţare europeană în infrastructura de apă şi apă uzată. La şedinţă au participat reprezentanţii AM POIM, Bogdan Chiţescu, director general adjunct AM POIM, Andrei Chivu, director adjunct Direcţia Monitorizare Proiecte, Bogdan Tedorovici, director Direcţia Autorizare Proiecte, Silvia Buhlea, director Direcţia Regională Infrastructură Galaţi, reprezentanţii Companiei Apă Canal Galaţi, Companiei de Apă Brăila, Companiei de Apă Buzău, RAJA Constanţa, Aquaserv Tulcea, CUP Focşani, precum şi reprezentanţii antreprenorilor.
În cadrul acestei întâlniri, au fost analizate stadiul proiectelor de extindere şi modernizare a infrastructurii de apă şi apă uzată, precum şi dificultăţile cu care se confruntă operatorii în ceea ce priveşte elaborarea aplicaţiilor de finanţare şi a documentaţiilor de atribuire pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii şi măsurile de urgentare a demersurilor privind aprobarea acestora. De asemenea, s-au discutat problemele generate de modificările legislative cu care se confruntă antreprenorii si beneficiarii proiectelor finanţate prin POIM 2014-2020, care pot conduce la blocaje majore în implementarea proiectelor şi s-a încercat identificarea unor soluţii în vederea sprijinirii acestora. Tot cu această ocazie, s-a desfăşurat şi o acţiune de monitorizare a stadiului de implementare a proiectelor de apă şi apă uzată din această regiune.
POIM cel mai mare program operaţional al României
Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) este cel mai mare program operaţional al României şi al doilea ca mărime, din Uniunea Europeană. POIM 2014-2020 este un program important prin valoarea alocării nerambursabile (6,94 mld. Euro Fond de Coeziune, 2,28 mld. euro Fond European de Dezvoltare Regională, 2,414 mld.euro cofinanţare) şi mai mult, un program strategic pentru ţara noastră având în vedere faptul că asigură finanţarea principalelor priorităţi de dezvoltare ale României în acord cu angajamentele asumate în Acordul de Parteneriat şi cu obiectivele Strategiei Europa 2020.