A fost lansată schema de ajutor de stat pentru renovarea energetică a spaţiilor cu altă destinaţie decât cea de locuinţă deţinute de întreprinderi. Astfel de spaţii se află, de regulă, la parterul clădirilor rezidenţiale multifamiliale. Schema de ajutor este finanţată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă Componenta C5 – Valul Renovării, Axa 1 – Schema de granturi pentru eficienţă energetică şi rezilienţă în clădiri rezidenţiale multifamiliale, Obiectivul specific: Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor rezidenţiale multifamiliale, respectiv renovarea integrată a clădirilor rezidenţiale multifamiliale (eficienţă energetică şi consolidare seismică); renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice, respectiv renovarea integrată a clădirilor publice (eficienţă energetică şi consolidare seismică).
Măsurile de sprijin constau în finanţare nerambursabilă din fonduri europene şi naţionale, sub forma unui ajutor de minimis.
Valoarea maximă a ajutorului acordat nu poate depăşi echivalentul în lei a 200.000 euro pentru o întreprindere unică, calculat pe perioada a 3 ani fiscali consecutivi (2 ani fiscali precedenţi şi anul fiscal în curs).
Valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui:
- cost unitar pentru lucrările de consolidare seismică de 500 euro/mp (arie desfăşurată), fără TVA;
- cost unitar pentru lucrările de renovare moderată de 200 euro/mp (arie desfăşurată), fără TVA;
- cost unitar pentru lucrările de renovare aprofundată de 250 euro/mp (arie desfăşurată), fără TVA;
- cost unitar pentru lucrările conexe de 500 euro/mp (arie desfăşurată), fără TVA. Finanţarea se acordă pentru investiţii privind:
- consolidarea seismică şi creşterea eficienţei energetice a clădirilor rezidenţiale multifamiliale;
- creşterea eficienţei energetice a clădirilor rezidenţiale multifamiliale pentru comunităţi expuse riscului de sărăcie şi excluziune socială. Sunt eligilbile lucrări de reabilitare termică a:
- elementelor de anvelopă a clădirii;
- sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum;
- instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice şi/sau termice pentru consum propriu;
- utilizarea surselor regenerabile de energie;
- lucrări de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare şi/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior;
- lucrări de reabilitare/modernizare a instalaţiilor de iluminat în clădiri;
- sisteme de management energetic integrat pentru clădiri;
- sisteme inteligente de umbrire pentru sezonul cald;
- modernizarea sistemelor tehnice ale clădirilor, inclusiv în vederea pregătirii clădirilor pentru soluţii inteligente, şi altele.
Ghidul specific poate fi consultat AICI!