19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Locală GAL pentru perioada de programare 2014 - 2020
Elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Locală GAL pentru perioada de programare 2014 - 2020

Pe 26 februarie, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, şi primul ministru Dacian Cioloş au participat la Conferinţa „Elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Locală GAL pentru perioada de programare 2014 - 2020”, eveniment care a avut loc la Hotel Marshal Garden - Bucureşti.
În conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) 1303, procesul de selecţie a Strategiilor de Dezvoltare Locală (SDL) trebuie să se finalizeze în maximum 2 ani de la aprobarea Acordului de Parteneriat, respectiv la 6 august 2016.
Astfel, în perioada de programare 2014-2020, se urmăreşte acoperirea de către Grupurile de Acţiune Locală a întregului teritoriu eligibil prin Programul LEADER (comune şi oraşe mici cu o populaţie de maximum 20.000 de locuitori), valoarea publică totală alocată fiind de 563.516.557 Euro. Această sumă este arondată sub-măsurilor 19.2 “Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală” şi 19.4 “Sprijin pentru cheltuieli de funcţionare şi animare”. Termenul limită de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală (SDL) este 8 aprilie 2016, atât pentru parteneriatele care au accesat sprijinul pregătitor, cât şi pentru cele care au elaborat SDL din surse proprii.
GAL-urile reprezintă soluţia concretă, transformarea în realitate a potenţialului pe care comunităţile locale îl pot valorifica pentru a se putea înscrie în această nouă abordare a dezvoltării satului european, o abordare prin care se încurajează întoarcerea şi/sau stabilirea tinerilor în teritoriul LEADER şi dezvoltarea economică, socială şi culturală a acestuia. Pentru a sprijini acest demers se pune accentul pe: stimularea parteneriatelor, transferul de cunoştinţe şi implementarea iniţiativelor inovative.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a postat pe site-ul propriu începând cu luna decembrie 2015, spre consultare publică, Ghidul pentru participarea la selecţia SDL, în vederea primirii de observaţii din partea celor implicaţi în dezvoltarea locală.
De asemenea, AM PNDR a organizat întâlniri cu reprezentanţii viitoarelor parteneriate, în care au fost discutate aspectele privind abordarea LEADER şi elaborarea strategiilor de dezvoltare locală.


Articole înrudite