Asociaţia Grup de Acţiune Locală „Eremia Grigorescu 1863 Galaţi” îşi propune implementarea unui proiect cu finanţare europeană prin intermediul PNDR 2014 – 2020 în vederea elaborării strategiei de dezvoltare locală. Pentru îndeplinirea acestui scop, trebuie derulat un proces de consultare şi animare realizat la nivel local şi realizată o analiză a nevoilor şi oportunităţilor de dezvoltare şi a mecanismului de implicare activă a populaţiei în dezvoltarea zonei.
Proiectul „Sprijin pregătitor pentru elaborarea strategiei de dezvoltare locală a Asociaţiei Grup de Acţiune Locală Eremia Grigorescu 1863 Galaţi” îşi propune să contribuie la atingerea indicatorilor de dezvoltare durabilă din zona rurală, dar succesul PNDR 2014-2020 nu va depinde numai de existenţa sprijinului financiar, ci va depinde, de asemenea, şi de existenţa de idei bune pentru proiecte noi care să promoveze dezvoltarea afacerilor rurale şi a comunităţilor rurale. De aceea, este absolut necesar ca GAL „Eremia Grigorescu 1863 Galaţi” să dezvolte o Strategie de Dezvoltare Locală fundamentată pe nevoile curente ale actorilor relevanţi pentru comunitate. Aşa se face că partenerii provin din sectorul public - 12 UAT-uri; din sectorul privat - 16 SRL-uri, 4 PFA-uri, 2 întreprinderi individuale, o întreprindere familială şi o societate pe acţiuni; din rândul societăţii civile - 2 asociaţii.
În ceea ce priveste populaţia, cele 12 UAT ce fac parte din parteneriatul propus au o populatie 46.343 persoane cu o densitate de 57,74 locuitori/kmp. Activităţile din cadrul proiectului se vor desfăşura în toate localităţile prinse în GAL şi fiecare în întâlnire se va constitui într-un proces de consultare şi animare realizat la nivel local, culegerea de informatii (pe baza unor chestionare), cu implicarea, în mod activ, a actorilor locali şi a organizaţiilor din teritoriu. Trebuie spus, însă, că s-au selectat 3 UAT-uri reprezentative: Cuca – având în vedere dispunerea acesteia în centrul unei zone cu mai multe UAT-uri din teritoriul Grupului de Acţiune Locală; Tîrgu Bujor – la acest UAT s-a dorit ca persoanele fizice şi juridice să conştientizeze apartenenţa la GAL; Tuluceşti – a fost selectată ca UAT reprezentativ având cel mai mare număr de locuitori. Proiectul se va derula pe o perioadă de 3 luni, deoarece se doreşte ca Strategie de Dezvoltare Locală să sprijine identificarea şi valorificarea resurselor teritoriale în intereseul comunităţii locale şi să contribuie la consolidarea identităţii locale precum şi la promovarea aspectelor specifice regiunii.