O gălăţeancă a trecut de la agonie la extaz şi apoi din nou la agonie după ce iniţial a aflat că luase nota 4 la proba de Limba şi Literatura Română la cea de-a doua sesiune de Bacalaureat, în urma contestaţiei a primit nota 7,45, pentru ca în urma unei noi recorectări a lucrării sale să primească nota 6, insuficientă pentru a promova examenul.
Irina Olguţa Zamfir este un caz de dat exemplu, pentru că fiind mamă a doi copii, a decis să se reapuce de învăţat la 40 de ani ca să dea examenul de Bacalaureat pentru a-şi schimba viaţa. “Sunt victima sistemului de învăţământ! Diploma de Bacalaureat îmi era necesară pentru a obţine un loc de muncă în străinătate. Eu lucrez acum pe 700 de lei, iar banii sunt evident insuficienţi. Soţul meu are trei facultăţi şi tot nu reuşeşte să-şi găsească un loc de muncă. Am pierdut oportunitatea de a avea un trai mai bun”, ne-a declarat, extrem de afectată, femeia. Irina obţinuse nota 6,20 la Geografie, 5,70 la Istorie, iar la Limba Română îi trebuia o notă de 6,10 pentru a promova Bacalaureatul. I-au lipsit doar 10 sutimi pentru a-şi vedea visul cu ochii. Este bătătoare la ochi diferenţa mare de punctaj între prima corectare a lucrării la Limba Română şi cea obţinută la prima contestaţie, fiind vorba de aproape patru puncte.
Nu se mai poate face nimic
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi ne-a precizat însă că nu este nimic necurat nici la prima recorectare, nici la cea dea doua, când în mod bizar nota Irinei Zamfir a fost redusă până la nivelul la care nu putea promova Bacalaureatul. “În cazul în care este o diferenţă mai mare de 1,5 puncte între nota primei comisii de examinare şi cea acordată de comisia de contestaţii, lucrarea este analizată de o a treia comisie de contestaţii, formată din cu totul alţi profesori. Aceştia sunt de la alte centre de examen din ţară, nu ştiu cine este candidatul şi mai ales de cât are nevoie ca să promoveze examenul. Nota acordată de a doua comisie de soluţionare a contestaţiilor este definitivă”, ne-a declarat inspectorul şcolar general Laura Marin.
Se pune întrebarea cum pot fi evitate pe viitor asemenea drame, care pot schimba cursul vieţii unui om? Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi susţine că a demarat deja verificări în cazurile în care s-au constatat diferenţe mai mari de 1,5 puncte pentru a vedea dacă a fost vorba de neglijenţă din partea profesorilor corectori sau chiar rea voinţă. “Sancţiunile pot porni de la interzicerea dreptului de a mai participa ca examinatori între 2 şi 5 ani la Bacalaureat şi până la desfacerea contractului de muncă, însă doar în cazurile grave”, susţine inspectorul şcolar general Laura Marin. Irina Zamfir rămâne astfel cu gustul amar că a pierdut un an din viaţă şi cu părerile de rău ale celor din învăţământ.