23 FEBRUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
UPDATE: Profesor şpăgar, dat de studenţi pe mâna procurorilor
UPDATE: Profesor şpăgar, dat de studenţi pe mâna procurorilor

Mircea Iliev, profesor în cadrul Facultăţii de Calculatoare Automatică Inginerie Electrică şi Electronică a Universităţii „Dunărea de Jos”, a fost arestat preventiv, pentru 30 de zile, sub acuzaţia de luare de mită. Decizia aparţine magistraţilor Tribunalului Galaţi şi a fost luată la cererea procurorilor, cei care au şi instrumentat cazul.
„S-au reţinut un număr de 27 de infracţiuni de luare de mită în cazul acestui cadru universitar. S-a organizat un flagrant de către procurorii unităţii noastre de parchet în locuinţa inculpatului. În urma flagrantului a fost descoperită suma de 2.700 de lei primită cu titlul de mită precum şi o listă cu numele celor 27 de persoane care contribuiseră la strângerea acelei sume. Suma de bani a fost dată pentru ca unii dintre studenţii anului II din cadrul acelei facultăţi să promoveze, nelegal, în sesiunea de iarnă, un examen la materia Electronică analogică. După flagrant, cadrul universitar a fost reţinut pe ordonanţă şi a fost prezentat la mandat”, a declarat Alfredo Simionescu, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi. Profesorul Iliev, în vârstă de 58 de ani, era destul de cunoscut, figurând chiar şi în Enciclopedia Personalităţilor din România, Who’s Who.

„Cine nu plătea nu promova examenul”

O spun reprezentanţii Ligii Studenşilor din Galaţi. De fapt aceştia au şi fost cei care l-au denunţat pe profesor, deoarece practicile lui făceau zile negre studenţilor care învăţau dar nu aveau bani şi nu voiau să dea şpagă.
„Era normal din partea noastră, a studenţilor, care am făcut numeroase campanii antişpagă, să facem şi acest pas şi să denunţăm un profesor. Pentru că este vorba de un profesor care face de ruşine comunitatea academică. A fost vorba de un flagrant realizat cu ajutorul unor studenţi. Profesorul făcuse o practică obişnuită din aceste activităţi. Sunt studenţi care au picat examenul chiar dacă ştiau materia. Dar nu dăduseră şpagă... Preţul era de mult cunoscut: 100 de lei. Cine nu plătea nu promova examenul. Deja situaţia nu mai putea dura aşa”, a precizat Ionuţ Dumitraşcu, preşedintele Liga Studenţilor Galaţi.


Articole înrudite