24 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un porc sacrificat fără analize la veterinar a îmbolnăvit trei familii
Un porc sacrificat fără analize la veterinar a îmbolnăvit trei familii
O familie din Ghidigeni a cumpărat cu 1400 de lei un porc de 250 de kg şi l-a sacrificat fără a-i face cuvenitele analize la medicul veterinar din sat. Numai că, după trei săptămâni, 12 din cei 32 de membri ai celor trei familii, care au mâncat din carnea porcului, au fost internaţi în Spitalul de Boli Infecţioase, doi având clar diagnostic clinic de infecţie cu trichinela spiralis, iar restul fiind suspecţi. Dar cum toţi prezintă simptomele bolii, se aşteaptă ca şi în cazul lor să se confirme infecţia. „Sunt 12 pacienţi internaţi suspecţi de trichineloză. În cazul a doi dintre ei s-a confirmat clinic existenţa trichinelei spiralis, iar în celelalte cazuri ancheta epidemiologică continuă. Au fost alertaţi medicii veterinari, care au luat probe din carnea consumată şi a reieşit că aceasta era infectată cu trichinela spiralis. 56 de kg de carne au fost arse”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
Dintre cele 12 persoane internate în spital acum 8 sunt adulţi, cinci femei şi trei bărbaţi, cu vâste cuprinse între 33 şi 54 de ani, iar patru sunt copii, doi la categoria de vârstă 5-9 ani şi doi de 12 şi 14 ani. Adulţii povestesc cum de au ajuns toţi la spital. „Am dat 1400 de lei pe un porc, l-am luat viu şi avea cam 250 de kg. Nu l-am dus la veterinar după ce l-am tăiat. Am chemat şi rudele. Am mâncat şi cârnaţi afumaţi. Asta e, nu ne-am gândit că e porcul bolnav. Ni s-a făcut rău, dar nu imediat. Întâi copiilor le-a fost rău, apoi femeilor. Altă dată duc porcul la analize, ce să facem, că acum stăm şi suferim”, spunea Marin Neacşu. Soţia lui, Aurelia, a fost printre primele care a avut de suferit. Ea se simte şi mai rău, stând la pat în perfuzii. „Am gustat din carnea tocată, să văd dacă e bună. Nu îmi mai trebuie niciodată să mănânc porc tăiat fără să îl ducem la analize. Niciodată nu am păţit aşa ceva”, spunea Aurelia Neacşu.
În spital sunt şi membrii familiei Golodin, finii familiei Neacşu. „Şi cu soţul şi cu cei trei copii suntem internaţi. Şi eu am gustat din carnea tocată crudă. Acum toţi suferim, şi noi, dar mai ales copiii”, spuneau Lulu şi Florentina Golodin.
Starea de sănătate a celor 12 pacienţi este destul de bună la majoritatea, dar mai severă la copii şi unele femei, cele care au gustat carnea tocată nepreparată. „Chiar dacă există carnea infectată cu trichinela, atâta vreme cât ea este fiartă sau prăjită cum trebuie, trichinela moare. Dar cei care gustă din carnea crudă sau crud-afumată se infectează. Trichineloza poate fi mortală fără tratament. Perioada de incubaţie a trichinelei e de 14 zile - 21 zile de la consum. După ingestia imediată pot apărea în primele 2-3 zile simptome digestive, dar nu sunt specifice şi mulţi nu le dau atenţie, le pun pe seama altor afecţiuni”, a precizat dr. Mihaela Debita, directorul Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi.


Articole înrudite