25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un asteroid va putea fi văzut chiar şi cu binoclul
Un asteroid va putea fi văzut chiar şi cu binoclul
Săptămâna viitoare veţi avea ocazia de a vedea un corp ceresc ce va trece deasupra planetei noastre. Un asteroid cu diametrul de aproximativ 45 de metri va trece, în noaptea de 14 spre 15 februarie, la o distanţă de 27.700 kilometri de suprafaţa Pământului, mai aproape decât altitudinea la care se găsesc sateliţii geosincroni.
Asteroidul poartă numele de 2012 Da14 şi a fost descoperit în data de 23 februarie anul trecut în cursul experimentului La Sagra Sky Survey, cu un telescop având 45 cm diametrul oglinzii principale. Masa asteroidului este estimată la aproximativ 130.000 de tone, iar apropierea minimă va avea o viteză faţă de planeta noastră de 7.9 kilometri/secundă, ceea ce înseamnă o viteză de 23 de ori mai mare decât cea a sunetului la nivelul mării. Dacă vom avea parte de condiţii meteo favorabile în noaptea menţionată, o echipă a Observatorului Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi va face o serie de observaţii asupra asteroidului pentru a obţine coordonate în vederea îmbunătăţirii orbitei.
„De pe teritoriul României, asteroidul va putea fi observat începând cu ora 21:30, în noaptea de 15 februarie, la câteva minute după apropierea minimă, care va avea loc la ora 21:23 ora României. Având în vedere viteza mare cu care se va mişca pe boltă, asteroidul va trece în câteva ore prin următoarele constelaţii: Fecioara, Leul, Părul Berenicei, Câinii de Vânătoare, Ursa Mare, Dragonul şi Ursa Mică. Aşa cum ştim, în fiecare lună trec foarte mulţi asemenea asteroizi prin apropierea Pământului şi din aceste motive credem că ar trebui investiţi mai mulţi bani în construirea, dotarea şi modernizarea mai multor observatoare astronomice ce au ca activitate monitorizarea asteroizilor ce pot pune în pericol viaţa de pe Pământ”, a explicat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic. Asteroidul 2012 DA14 face parte din categoria de asteroizi apropiaţi Pământului iar în momentul de faţă sunt cunoscuţi alţi 9.573. Cel descris anterior va putea fi observat şi cu ajutorul telescoapelor de mici dimensiuni, precum binoclu, lunetă sau telescop, dacă sunt bine mânuite.

Articole înrudite