28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Tradiţia mărţişorului continuată de Centrul Cultural „Dunărea de Jos”
Tradiţia mărţişorului continuată de Centrul Cultural „Dunărea de Jos”
În acest an Centrul Cultural „Dunărea de Jos” a găzduit o expoziţie de mărţişoare confecţionate manual de către elevii de la Şcoala „Constantin Pufan”. Publicul numeros prezent în mansarda Centrului Cultural a putut viziona un film privind obiceiuri tradiţionale de primăvară, din judeţul nostru, dar şi să afle despre obiceiurile de primăvară specifice comunităţii turce.
Unul dintre obiceiurile tradiţionale locale este cel conform căruia, în cadrul unei sărbători, fetele necăsătorite îşi aflau surata, cea care avea să le însoţească pe parcursul anului la horele din sat, în drumul spre activităţile câmpului şi în genere la toate evenimentele comunităţii. Paul Buţă ne-a povestit că obiceiul a fost cules în discuţia cu locuitori vârstnici ai judeţului, care îşi aminteau cu plăcere această tradiţie. Practic, tânăra arunca într-un vas o mână de boabe albe de fasole, printre care se afla un singur bob negru. Celelalte fete din comunitate introduceau mâna în vas, iar cea care nimerea bobul negru devenea surata primeia. Astfel, surorile nu se alegeau conform preferinţelor, ci era „un dat”, motiv de veselie pentru întreaga comunitate participantă la ritual.
Paul Buţă, celebrul meşter popular ale cărui măşti au fost expuse inclusiv în muzee din Franţa, ne-a împărtăşit, pentru cititorii noştri, şi o parte dintre semnificaţiile firului roşu. Acesta simbolizează lupta dintre bine şi rău, dintre frigul anotimpului rece - însoţit de zile scurte ce se luptă pentru a nu ceda din supremaţie luminii, căldurii, anunţate de anotimpul primăverii - şi zilele care încep să devine mai lungi, ca un simbol al binelui, luminii, asupra răului şi întunericului. Paul Buţă ne-a mai povestit despre semnificaţia dăruirii mărţişoarelor, ca simbol al afecţiunii, protecţiei, precum şi pentru alungarea bolilor dacă cel care primea mărţişorul suferea de diferite afecţiuni (mărţişorul era pus la piept sau legat la încheietura mâinii, obicei ce constatăm că revine şi în prezent). Ceea ce s-a pierdut în judeţul nostru este destinatarul, căci în trecut atât fetele, doamnele, cât şi băieţii şi bărbaţii primeau în dar mărţişoare.
Managerul general al Centrului Culutral, Sergiu Dumitrescu, a dăruit jurnalistelor zambile în prima zi a primăverii.


Articole înrudite