Astăzi se marchează Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului. Două acţiuni au loc în Galaţi cu această ocazie. În primul rând gălăţenii care vor să ştie dacă au diabet sunt aşteptaţi astăzi de la ora 8.00 la ora 11.00 în holul Casei de Cultură a Sindicatelor pentru testarea gratuită a glicemiei. Acţiunea este organizată de cadrele medicale ale secţiei Diabet şi Boli Nutriţionale din Spitalul de Urgenţă Galaţi. O a doua acţiune, organizată în paralel, tot de Secţia Diabet şi Boli Nutriţionale din Spitalul de Urgenţă Galaţi, în parteneriat cu o firmă privată, vizează acţiuni la care iau parte voluntari ce promovează un stil de viaţă sănătatos printre elevii din cinci mari licee gălăţene. Prima acţiune, cea de testare gratuită a glicemiei, este destinată persoanelor care nu au diabet.
„Vrem să dăm posibilitatea gălăţenilor să afle dacă au sau nu diabet. Vreau să subliniez faptul că în ultimii ani numărul de diabetici nou descoperiţi s-a dublat. De la 1.200 în ultimul an am ajuns la 2.600 de cazuri nou depistate. De la 2.970 de diabetici, câţi aveam în evidenţă în 1993, acum, în 2012, în judeţul Galaţi s-a ajuns la 22.000 de persoane cu diabet zaharat. Este vorba în majoritatea cazurilor de persoane ce au tipul doi de diabet, care este cauzat în special de stilul de viaţă nesănătos. Este vorba aici mai ales de obezitate, care provine din supralimentare şi lipsă de mişcare, într-un cuvânt de viaţa sedentară. Noi vrem ca populaţia să înţeleagă că prima măsură de prevenţie a diabetului este schimbarea stilului de viaţă”, a precizat dr. Magdalena Moroşanu, şef Secţie Diabet şi Boli Nutriţionale, Spitalul de Urgenţă Galaţi.
În cadrul acţiunii-concurs de promovare a unui stil de viaţă sănătos, voluntarii dotaţi cu tablete vor cere liceenilor să arate ce cred ei că înseamnă un stil de viaţă sănătos. Acţiunea se va prelungi online, pe site-uri de socilizare, unde va avea loc şi un concurs.
Direcţia de Sănătate Publică Galaţi organizează şi ea acţiuni de popularizare a măsurilor de prevenţie ce ar trebui să ţină diabetul departe. Din materialele DSP reiese că atât prevenţia cât şi tratarea diabetului trebuie să includă: păstrarea unei greutăţi corporale normale, exerciţiu fizic zilnic, nutriţie corectă printr-o alimentaţie corectă, eliminarea grăsimilor saturate din alimentaţia zilnică, reducerea consumului de carne şi înlocuirea cu peşte, înlocuirea uleiului de floarea soarelui cu ulei de măsline şi evitarea alimentelor prăjite în ulei, creşterea consumului de legume şi fructe proaspete, precum şi de cereale integrale, înlocuirea pâinii albe cu pâine integrală sau de secară, cereale integrale la masa de dimineaţă şi seară, evitarea pastelor, produselor făinoase din faină albă şi reducerea dulciurilor şi prăjiturilor, precum şi a băuturilor răcoritoare îndulcite cu zahăr.