25 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Deşi spitalele gălăţene au încheiat contracte de furnizare a serviciilor medicală până la sfârşitul anului, banii alocaţi ajung până la sfârşitul lunii august, adică acoperă plata salariilor pe luna septembrie şi atât. Fără o rapidă rectificare de buget ar putea apărea probleme, aşa cum deja au aparul în alte judeţe ale ţării, unde există spitale care nici nu îşi mai permit să plătească analizele celor internaţi.
„Deocamdată la nivelul judeţului Galaţi nu ni s-a adus la cunoştinţă că ar exista probleme în acest sens. De fapt în fiecare an finanţarea spitalelor acoperă doar o parte a anului. Dar, la fel, în fiecare an s-au făcut rectificări bugetare care au asigurat resursele financiare până la încheierea anului. Nu cred că în acest an lucrurile vor sta altfel aşa că nu cred că vor apărea probleme”, a precizat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.
Directorul interimar al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi susţine, la fel, că, din experienţa anilor anteriori, această problemă va fi rezolvată printr-o rectificare.
„Noi deocamdată mai avem resurse financiare să plătim spitalelor bani şi în luna septembrie, pentru ca acestea să îşi acopere plata salariilor şi a altor cheltuieli pe luna august. Nu ştim încă deocamdată când va avea loc o rectificarea care să asigure restul finanţării spitalelor până la finele anului”, a declarat Iulia Petcu, director interimar CJAS Galaţi.
Din cauza scăderii numărului de internări, spitalele abia şi-au făcut „norma”
În mod obişnuit cam toate spitalele gălăţene, dar în primul rând cele de urgenţă, cum ar fi Spitalul Judeţean sau Spitalul de Copii, internează un număr mult mai mare de pacienţi decât stipulează contractul încheiat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Vara însă adresabilitatea pacienţilor către spitale, mai ales către cele de urgenţă, scade, iar asta le face ca abia să îşi facă „norma”.
„Iulie şi august  au fost luni în care a scăzut şi adresabilitatea gălăţenilor către spitale, mai ales către cele de urgenţă. Probabil din pricina concediilor internările au scăzut şi cu 10-20% în unele spitale iar asta duce la rara situaţie în care în spitale să nu se mai interneze pacienţi peste numărul contractat iniţial cu CJAS sau să se interneze mai puţin”, a precizat dr. Valentin Boldea.
La Spitalul de Copii în fiecare vară apare acest fenomen.
„Sunt luni în care copiii de obicei sunt plecaţi în concedii, vacanţe în tabere sau la bunici, aşa că scade numărul internărilor. Noi în mod normal avem servicii medicale furnizate unui număr mult mai mare de pacienţi decât cel stabilit prin contractul cu CJAS. Dar în august, de exemplu, am avut exact atâţia pacienţi cât prevedea contractul”, a precizat managerul Spitalului de Copii, dr. Victoriţa Ştefănescu.


Articole înrudite