Acest lucru îl vor face sindicaliştii din întreaga ţară, membri ai sindicatelor afiliate la Federaţia Solidaritatea CN Metal, care în perioada 15-17 aprilie îşi vor striga zilnic nemulţumirea faţă de faptul că actualii guvernanţi nu şi-au onorat promisiunea făcută încă de acum un an, de a modifica prevederile Legii Dialogului Social. Reamintim că legea a fost emisă pe vremea guvernării Boc şi a stârnit nemulţumiri din partea organizaţiilor sindicale, care au afirmat că actul normativ ar favoriza patronatele şi ar fi în defavoarea sindicatelor şi a angajaţilor. Deşi reprezentanţii USL au promis sindicaliştilor că vor modifica Legea Dialogului Social, acest lucru nu s-a realizat nici până la ora actuală de către Ministerul Muncii condus de liberala Mariana Câmpeanu, motiv pentru care reprezentanţii Federaţiei Solidaritatea CN Metal au decis să protesteze zilnic în faţa sediului Guvenului între orele 10 şi 14.
„Federaţia noastră este singura care va fi prezentă la acest protest şi solicităm de urgenţă modificarea Legii Dialogului Social aşa cum ni s-a promis că se va realiza. Din cauza prevederilor acestei legi, la ora actuală există sectoare de activitate, cum este metalurgia, care nu mai au Contract Colectiv de Muncă, şi acest lucru deoarece această lege nu mai prevede nici măcar obligativitatea demarării negocierilor contractelor colective de muncă la nivel de sectoare. Acest lucru este foarte rău, ţinând cont de faptul că, dacă la nivelul unei unităţi nu exista Contract Colectiv de Muncă, atunci se aplicau contractele colective de muncă superioare, şi anume contractul colectiv de muncă pe sector sau contractul colectiv de muncă la nivel naţional iar la această oră sunt unităţi unde salariaţii sunt protejaţi doar de contractele individuale de muncă. La ora actuală nu există Contract Colectiv de Muncă la nivel naţional şi nici la nivelul unor sectoare, cum este metalurgia, nu există contracte colective de muncă deoarece fostele contracte au expirat iar reprezentanţii patronatelor nu mai sunt nici măcar obligaţi să invite reprezentanţii structurilor sindicale reprezentative la negocieri”, ne-a declarat liderul Federaţiei Solidaritatea CN Metal, Gheorghe Sora. O altă nemulţumire a sindicaliştilor pentru care aceştia îşi vor striga oful în faţa Guvernului este legată de condiţiile în care se poate obţine reprezentativitatea sindicală la nivel de unitate.
De la Combinatul gălăţean ar trebui să participe la protest două sindicate afiliate la această federaţie, şi anume Sindicatul Forum şi Sindicatul Liber al Siderurgiştilor. Deşi toate sindicatele au fost nemulţumite de prevederile acestei legi, din păcate încă o dată se dovedeşte lipsa de unitate sindicală când este vorba de lupta pentru obţinerea unor drepturi, aşa că doar reprezentanţii unei singure federaţiii vor protesta la Bucureşti.