Tratativele legate de capitolul salarizare au bătut pasul pe loc şi în cadrul şedinţei de negociere care a avut loc vineri dimineaţă, motivul fiind legat de faptul că fiecare din cele două tabere şi-au menţinut punctul de vedere legat de capitolul salarizare. Reamintim că pentru prima oară în ultimii zece ani, reprezentanţii conducerii au venit în cadrul primei şedinţe de tratative cu o propunere şoc, şi anume de reducere lunară, pe parcursul anului viitor, cu 5% a salariului de bază sau cu reducerea cu o zi a numărului de zile lucrate în cursul unei luni, ceea ce ar echivala tot cu o reducere salarială de 5%. În schimb, reprezentanţii siderurgiştilor au solicitat o creştere salarială de 8,5%.
Reprezentanţii conducerii Combinatului şi cei ai salariaţilor, precum şi reprezentanţii desemnaţi de Federaţia Sindicală CN Metal să participe la negocierea noului Contract Colectiv de Muncă, care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie, nu au reuşit să ajungă nici în cadrul şedinţei de vineri la o înţelegere privitoare la drepturile salariale ale angajaţilor Combinatului, fiecare menţinându-şi propunerea anterioară. „Am mai discutat pe marginea unor articole care rămăseseră în discuţie şi am decis ca sumele acordate în caz de disponibilizări să fie aceleaşi ca în vechiul contract. În ceea ce priveşte capitolul salarizare conducerea ne-a spus că îşi menţine propunerea de reducere a salariului cu 5%, moment în care m-am ridicat în picioare şi am spus că nu putem discuta decât de la o majorare salarială pozitivă şi nu putem accepta sub nicio formă o asemenea decizie. Următoarea întâlnire o vom avea pe data de 22 decembrie”, ne-a declarat liderul sindicatului Forum, Costică Harnagea, care a fost desemnat din partea Federaţiei Solidaritatea CN Metal să negocieze noul Contract Colectiv de Muncă. O poziţie similară a avut-o şi Gheorghe Bezman, care este desemnat să reprezinte interesele salariaţilor dar care astă vară nu a avut nicio reacţie, atunci când s-a anunţat închiderea UPSRS. De asemenea, considerăm că ar fi în interesul tuturor siderurgiştilor să afle ce salarii au liderii sindicatului Siderurgistul, dacă acestea sunt personalizate şi dacă se află în evidenţa fiecărei uzine, aşa cum ar fi normal.
Proteste la nivel de declaraţie!
După ce astă vară nu au făcut nicio acţiune de protest atunci când s-a anunţat închiderea UPSRS, lucru care a condus automat la autodisponibilizarea câtorva sute de angajaţi, liderii sindicatului Siderurgistul au anunţat prin vocea lui Vasile Crişan că ar putea organiza o serie de acţiuni în semn de protest faţă de intenţia conducerii de a reduce salariile. Lucru greu de crezut, atât timp cât sindicaliştii nu au ieşit în stradă nici când s-a închis UPSRS, când au anunţat acum 2 ani că vor face o grevă la care au renunţat în cea mai mare discreţie şi mai ales când actuala Lege a Dialogului Social nu dă dreptul reprezentanţilor salariaţilor să declanşeze conflictul de interese sau greva dacă nu se înţeleg cu patronatul în timpul negocierii Contractului Colectiv de Muncă, acest lucru fiind posibil să fie făcut doar de către sindicatele reprezentative care participă la negocieri, ceea ce nu este cazul la Combinat.