24 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Aceasta este propunerea surpriză, dar totodată neplăcută, înaintată de reprezentanţii conducerii Combinatului reprezentanţilor siderurgiştilor în cadrul ultimei întâlniri avute pe marginea negocierii noului Contract Colectiv de Muncă, care ar trebui să intre în vigoare de anul viitor. Varianta administraţiei reprezintă o premieră de-a lungul negocierilor contractelor colective de muncă care au avut loc anual la nivelul unităţii, fiind vorba de scăderea veniturilor siderurgiştilor, argumentul adus fiind situaţia economică grea cu care se confruntă unitatea şi problemele apărute pe piaţa internaţională a oţelului. Practic, conducerea a propus ca anul viitor, până în luna martie, salariile să fie reduse cu un procent de 5%, fie ca numărul orelor lucrate zilnic să scadă de la 8 la 6 sau ca în fiecare săptămână angajaţii să stea acasă în cursul zilei de vineri. Propunerea conducerii vine după ce reprezentanţii salariaţilor prezenţi la nergocieri, şi aici este vorba de cei desemnaţi de Federaţia Sindicală Solidaritatea CN Metal şi de lideriii sindicatului Siderurgistul, au avansat anterior o propunere de majorare anul viitor cu 8,5% a salariilor precum şi creşterea altor drepturi salariale.
Liderul sindicatului Forum, Costică Harnagea, care parricipă la negocieri ca reprezentant al Federaţiei Sindicale Solidaritatea CN Metal, ne-a declarat că, în opinia sa, propunerea conducerii este doar o strategie şi că va înainta o altă propunere în cadrul negocierilor ulterioare.
„Reprezentanţii administraţiei au respins toate cele 11 propuneri de îmbunătăţire a prevederilor actualului contract Colectiv de Muncă pe care noi, reprezentanţii desemnaţi ai Federaţiei Solidaritatea Metal, le-am înaintat, una dintre ele fiind cea legată de prelungirea valabilităţii actualului contract pe o perioadă de 2 ani. De asemenea, au fost respinse şi cele 3 propuneri de modificare aduse de reprezentanţii sindicatului Siderurgistul”, ne-a declarat Costică Harnagea.
Propunerea conducerii Combinatului vine după ce 400 de siderurgişti au fost autodisponibilizaţi, pentru plata salariilor compensatorii primite găsindu-se bani, şi după ce conducerea a decis ca salariaţii să stea acasă până la sfârşitul acestui an un anumit număr de zile, fără a fi plătiţi, economia făcută astfel fiind de 600.000 de euro.
Liderul sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, ne-a declarat că rezultatul negocierilor din acest an va fi unul în defavoarea siderurgiştillor şi cei din administraţie au dorit ca sindicaliştii de la Solidaritatea să nu fie prezenţi ca să fie linişte în timpul şedinţelor de negociere.
„Noi vom urmări tot ceea ce se întâmplă la negocieri şi vom lua atitudine măcar public, pentru ca siderurgiştii să ştie ce se întâmplă acolo”, ne-a declarat Tiber.
Deoarece la negocieri participă doar reprezentanţii desemnaţi de salariaţi sau de federaţii, în cazul în care cele două părţi nu ajung la nicio înţelegere, sindicaliştii nu pot declanşa legal conflictul de interese.


Articole înrudite