25 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pagube materiale imense şi pierderi inestimabile. Asta este concluzia la care au ajuns specialiştii Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Galaţi, după ce au analizat pagubele făcute de ploaia cu grindină de luni. S-au chinuit din greu să aclimatizeze plantele, iar acum munca lor de ani de zile s-a dus pe apa Sâmbetei. Plante din 10.000 de specii distruse cu totul, copaci căzuţi la pământ, frunze ciuruite de grindină, în loc de flori africane au rămas doar tijele. La asta se adaugă solarii sparte şi alte mii de specii de plante abia aclimatizate distruse sau în pericol de distrugere totală. Iar asta nu e totul. Aproape toate becurile sistemului de iluminat s-au spart, iar grădina, altădată mândria oraşului, arată ca un câmp de luptă.
Frunze ciuruite, flori şi solarii distruse, copaci la pământ
Peste 95% dintre speciile de plante din Grădina Botanică a Galaţiului au fost distruse. „Frunzele sunt ciuruite. Grindina a bătut şi copacii care au fost mai rari au fost afectaţi. Mai toate frunzele sunt lovite”, spunea Florin Matei, de la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii. 10.000 de specii de plante rare aclimatizate cu greu s-au dus. „La ora actuală cred că pagubele sunt de 90-95%. Pe puţin 10.000 de specii sunt distruse. Noi acum ne gândim să vedem ce mai putem face. Paguba este inestimabilă. Noi avem în grădina botanică specii deosebite, aduse din lumea întreagă şi aclimatizate”, a precizat Sultana Arsenie, horticultor, despre distrugerile plantelor.
Şi din majoritatea florilor nu au mai rămas decât tijele, iar în anumite locuri grindina încă nu se topise. În plus, toate becurile sunt sparte şi nici solariile nu o duc mai bine. Locul unde stau plantele tropicale e acum expus, geamurile solariilor fiind sparte. „Peste 25% din geamuri s-au spart şi noi avem acolo plante tropicale rare. Nu ştim cum vor rezista fără protecţie”, a mai spus Sultana Arsenie.
Din păcate, complexul nu are nici foarte mult personal, aşa că nu au idee când vor putea măcar parţial să refacă grădina.


Articole înrudite