25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ca şi în prima zi de protest, şi anume luni, cele câteva sute de oameni, care purtau pancarte pe care scria „Vrem să muncim nu să cerşim!”, „Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă”, s-au strâns şi marţi dimineaţă în faţa sediului unităţii de pe strada Crizantemelor. Supărarea angajaţilor, care nu ştiu ce soartă vor avea începând cu 1 februarie, atunci când furnizarea apei calde şi a căldurii se va face de o nouă societate numită Calorgal, a crescut deoarece nimeni din reprezentanţii Primăriei şi niciun politician gălăţean nu s-a interesat de doleanţele lor. Nici până la ora actuală liderii de sindicat nu au primit răspuns la întrebările puse, şi anume legate de numărul de personal care va fi preluat de operatorul regional denumit Calorgal şi mai ales cum se va face selecţia celor care vor fi preluaţi de noua societate, deoarece există temeri că unii ar fi transferaţi nu pe baza faptului că sunt lucrători. De asemenea, oamenii vor ca în cazul în care vor fi disponibilizaţi să li se acorde plăţi compensatorii conform Contractului Colectiv de Muncă.
„În campania electorală toţi veneau şi ne cereau votul şi vorbeau frumos la televizor cum vor avea grijă de angajaţii din oraş. Acum niciun politician nu a venit să ne întrebe nici măcar de sănătate, iar cei de la Primărie dau impresia că nu le pasă de soarta oamenilor”, ne-a spus indignată Marieta C. Oamenii aşteaptă cu sufletul la gură verdictul care va fi dat pe 30 ianuarie în ceea ce priveşte falimentul Apaterm, dosarul fiind pe rolul instanţei din Bucureşti, dar nicio sentinţă nu ar rezolva problema lor deoarece Calorgal ar urma să funcţioneze de la 1 februarie, o necunoscută fiind atât numărul de salariaţi, cât şi capitalul de lucru necesar.
„Noi am depus o cerere la Primărie pentru obţinerea autorizaţiei de pichetare a sediului de miercuri până vineri, între orele 14 şi 16, dar încă nu am primit niciun răspuns. Aşteptăm să vedem ce răspuns vom primi şi apoi vom vedea ce vor decide oamenii, care sunt dispuşi să meargă până la capăt, 25 din ei anunţând că doresc să intre în greva foamei”, ne-a declarat viceliderul de sindicat Fănel Spulber.
În cursul serii de marţi, protestatarii au fost anunţaţi, prin intermediul unui comunicat de presă remis de purtătorul de cuvânt al Primăriei, că protestul lor va fi autorizat pentru ziua de joi, începând cu orele 14.00, în faţa statuii „Lupoaicei” de la Primărie.
Din păcate, cu această ocazie s-a dovedit că nu este vorba numai de nepăsarea politicienilor sau a autorităţilor locale faţă de problemele unor oameni, îndreptăţite total sau nu, ci şi de lipsa de reacţie şi de solidaritate a celorlalţi lideri de sindicat, care nu au fost alături de cei de la Apaterm, singurul care a fost prezent fiind liderul Cartel Alfa Galaţi, Romică Gârneaţă. Din păcate, aceeaşi lipsă de unitate sindicală s-a resimţit şi astă vară, când sindicaliştii de la Solidaritatea protestau faţă de închiderea UPSRS, şi niciun lider de sindicat nu a fost alături de ei şi de protestatari, deşi se punea problema dispariţiei unor locuri de muncă.


Articole înrudite