27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Gălăţenii care au avut un rol important în protejarea şi conservarea patrimoniului au primit distincţii în cadrul unei gale organizate de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu care a avut loc luni seară, la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”. Evenimentul a avut invitaţi de seamă, personalităţi cunoscute în lumea iubitorilor de cultură, printre care şi secretarul de stat al Ministerului Culturii, Luminiţa Constantin. La prima ediţie a galei de decernare a premiilor au fost acordate 15 distincţii, acordarea acestora fiind alternată cu mai multe momente artistice care au încântat publicul, oferind ropote de aplauze pentru tinerii de pe scenă.
„E o manifestare pe care vrem să o transformăm într-o tradiţie deoarece este pentru prima oară când la Galaţi sunt premiaţi, alături de creatorii de artă, şi oameni care s-au implicat în acest extraordinar de greu proces care se numeşte recondiţionarea şi consolidarea monumentelor istorice. Atunci când am avut iniţiativa acestei gale, mi s-a spus că sunt destule instituţii de cultură în Galaţi care acordă premii. Aşa este, dar nu o să călcăm prea mult pe tărâmul lor, dimpotrivă, ne vom îndrepta mai ales către oamenii despre care v-am vorbit. În Galaţi avem tot mai puţine monumente istorice şi suntem printre ultimele locuri din ţară în această privinţă. De aceea, e foarte important să păstrăm ceva din frumuseţea acestui Galaţi care, în perioada interbelică, după Bucureşti şi Cernăuţi, era cel mai important oraş, iar despre el se ştia în toată Europa”, a spus, la deschiderea galei, Cătălin Negoiţă, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură.
Cele 15 premii oferite oamenilor de cultură care şi-au dedicat întreaga viaţă culturii şi patrimoniului, dar şi brandurilor şi instituţiilor care au promovat Galaţiul sunt: Liviu Adrian Sandu (Muzeul de Artă Vizuală), ing. Dumitru Bahamat, Octavian Coşovliu, Paul Buţa (Centrul Cultural „Dunărea de Jos”), Vlad Vasiliu (fostul director al Teatrui Dramatic), brandul „Axis Libri” al Bibliotecii Judeţene „V.A.Urechia”, campania „Case care mor” a ziarului „Viaţa liberă”, colecţionarul Bogdan Brînzan, prof. Nicu Mircea (Tecuci), Primăria Ghidigeni, Cristian Căldăraru (directorul Muzeului de Istorie), Abdula Ghiulten Nazare (preşedinta Uniunii Democratice Turce România - filiala Galaţi), dr. Gheorghe Bugeag, Sergiu Dumitrescu (directorul Centrului Cultural „Dunărea de Jos”) şi preşedintelui Consiliului Judeţean, Nicolae Bacalbaşa.


Articole înrudite

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi organizează Festivalul Naţional de Comedie – Ediţia ...

Premii pentru elevii de 10 ai Galaţiului

Tarifele poliţelor RCA rămân plafonate

Noi sensuri unice în Galaţi