25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Peste 100 de exemplare de gândaci vă aşteaptă să le vizitaţi
Peste 100 de exemplare de gândaci vă aşteaptă să le vizitaţi
Dacă v-au fascinat viaţa şi tainele insectelor, acum aveţi ocazia să aflaţi mai multe despre o categorie mai puţin cunoscută a acestora, şi anume gândacii sau coleopterele, sub denumirea lor ştiinţifică. Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi vă invită să vizitaţi, la etajul I al instituţiei, expoziţia temporară „Gândacii - uriaşii insectelor”, care a fost vernisată ieri după-amiază. La deschiderea oficială a acesteia, publicul a putut afla mai multe despre secretele şi legendele gândacilor, aceste vietăţi care, de-alungul timpului, au uluit oamenii.
Muzeograful Mihaela Cristescu, organizatoarea expoziţiei, le-a oferit celor prezenţi o adevărată lecţie de biologie interesantă şi captivantă, fiind ascultată cu atenţie şi cu un deosebit interes. Cu ajutorul unui gândac mai mare, a putut explica diferenţa dintre coleoptere şi celelalte insecte: cele dintâi au prevăzute o pereche de aripi numite elitre care, în majoritatea cazurilor acoperă întreg abdomenul. Aceste aripi nu ajută gândacul să zboare, ci au rol protector. Aripile adevărate se găsesc sub elitre şi ajută gândacul la deplasare.
„La ora actuală există în lume peste 550.000 de specii, însă numărul acestora ar putea ajunge lejer la 1 milion de specii, dacă anumite zone ale Terrei ar fi mai uşor de explorat. În ceea ce priveşte vechimea acestora, ele au fost semnalate încă de acum 200 de milioane de ani şi de atunci şi până în prezent au cunoscut o evoluţie extraordinară, atingând astăzi o diversitate greu de egalat în lumea animală. De asemenea, mărimea gândacilor variază de la câţiva milimetri (abia vizibilă cu ochiul liber) până la adevăraţi uriaşi. Paleta coloristică a acestora este extrem de variată, culorile toracelui pornind de la negru la toate culorile curcubeului. În ceea ce priveşte adaptările, această grupă de insecte a reuşit să cucerească atât mediul acvatic, cât şi pe cel terestru”, explică Mihaela Cristescu. Tot de la aceasta am aflat un lucru deosebit de interesant despre gândacul de bălegar sau scarabeul sacru al egiptenilor. Această insectă reuşeşte să transforme o bucată de bălegar într-o sferă perfectă, direcţia de mişcare a acesteia fiind doar de la est spre vest, repetând traseul soarelui. Astfel, vechii egipteni au considerat scarabeul a fi sacru, iar mingea de bălegar era asociată cu discul solar. Respectul pentru scarabeu a căpătat contur şi a fost considerat simbolul vieţii veşnice, deoarece soarele este nemuritor. De aceea, în camerele funerare egiptene au fost găsite adesea talismane sub forma acestui gândac.
„Puteţi vedea peste 100 de exemplare de gândaci, de pe toate meridianele lumii, şi de toate mărimile - de la câţiva milimetri, până la 15 sau 18 centimetri. Meritul pentru organizarea expoziţiei îi aparţine secţiei Muzeu, care s-a ocupat câteva săptămâni bune de aceasta şi s-a străduit să o prezinte publicului într-un mod atractiv. Am convingerea că expoziţia va fi pe placul tuturor, în special al copiilor”, a spus Emil Strungă, directorul instituţiei organizatoare. De asemenea, puteţi admira şi un mulaj de scarabeu realizat la dimensiune foarte mare, pentru a-i observa formele şi caracteristicile mai bine.
Expoziţia  „Gândacii – uriaşii insectelor” va putea fi vizitată până în data de 19 mai 2013. Programul pentru public la muzeu este de miercuri până duminică, între orele 09.00 şi 17.00.


Articole înrudite