27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Gălăţenii au ocazia de a pătrunde în atmosfera oraşului nostru de altădată vizitând expoziţia „Galaţii prin obiectivul fotografilor George şi Jean Makşay”, organizată de Muzeul de Istorie şi care a fost deschisă joi după-amiază, la Muzeul „Casa Cuza Vodă”. Makşay este un nume important în lumea fotografiei gălăţene pentru sfârşitul secolului al XIX-lea şi prima jumătate a secolului al XX-lea: George Makşay a fost fotograful Curţii Regale, medaliat cu bronz la Expoziţia Internaţională de la Paris din anul 1900, iar fiul său, Jean, a îmbrăţişat aceeaşi profesie, ducând mai departe renumele şi tradiţia familiei.
„Avem bucuria de a prezenta gălăţenilor un crâmpei din munca unui fotograf celebru din Galaţi, George Makşay. Expoziţia pe care o vernisăm astăzi, vrea să aducă în faţa dumneavoastră imagini inedite, prelucrate de Muzeul de Istorie, după plăcile fotografice care, prin anii '70, au ajuns de la familia Makşay, aici, la muzeu. Tot ceea ce vedeţi expus pe panouri sunt imagini inedite şi pot să spun că le-am văzut pe cărţi poştale deoarece fotografiile realizate de Makşay erau date mai departe în acest sens. Evenimentul acesta a fost gândit din anul 2011, fiind bine pus la punct de colega noastră, Ingrid Bahamat. De asemenea, expoziţia va fi încununată şi de editarea, în prima jumătate a anului viitor, a unui album Makşay”, a spus Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie Galaţi. La parterul Muzeului „Casa Cuza Vodă” pot fi văzute câteva zeci de imagini care ilustrează locuri şi clădiri reprezentative ale oraşului nostru. Toate acestea poartă vizitatorul într-o călătorie în trecut, al carui traseu este concentrat pe două zone de referinţă - Piaţa Regală şi zona Portului.
„Nu este primul demers de acest gen - în anul 1998, instituţia noastră a mai organizat o expoziţie dedicată familiei Makşay. Ne-am gândit să recidivăm deoarece am constatat că mesajul a fost receptat aşa cum ne doream. De această dată, am făcut o valorificare selectivă a fotografiilor provenite din atelierul Makşay, gândindu-ne să redăm atmosfera ambientală citadină a Galaţiilor din prima jumătate a secolului XX. Evident, este o provocare pentru noi călătoria imaginară pe care am vrut să v-o oferim. Astfel, aveţi prilejul de a vă plimba prin Galaţii de altădată, atât prin locuri cunoscute care au fost de referinţă şi în trecutul oraşului nostru, dar şi, de ce nu, să vă incităm şi la o plimbare interactivă în zonele mai puţin familiare”, a explicat muzeograful Ingrid Bahamat, coordonatoarea proiectului.
O surpriză pentru cei prezenţi a fost prezenţa unui urmaş al familiei Makşay, Sorin Mastacan, care a povestit publicului amintirile şi întâmplările care le-a petrecut cu cei doi fotografi de seamă ai Galaţiului.


Articole înrudite

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi organizează Festivalul Naţional de Comedie – Ediţia ...

Premii pentru elevii de 10 ai Galaţiului

Tarifele poliţelor RCA rămân plafonate

Noi sensuri unice în Galaţi