“Dl. Lakshmi Mittal, Preşedinte şi C.E.O. al ArcelorMittal – alături de echipa de conducere a ArcelorMittal din România – s-a întâlnit, astăzi, (nr- vineri) la Bucureşti, cu Victor Ponta, Prim - Ministrul României. Autorităţile române au fost informate în legătură cu situaţia actuală a industriei oţelului şi cu dificultăţile cu care se confruntă, precum şi despre eforturile făcute de ArcelorMittal în Europa şi în România în mod particular, pentru a se asigura că siderurgia are un viitor sustenabil. ArcelorMittal şi-a exprimat speranţa că România va rămâne o ţară atractivă pentru investiţii străine şi că Guvernul român va lua măsurile adecvate, precum asigurarea competitivităţii costurilor cu energia, pentru a menţine sustenabilitatea industriei oţelului din Români”, se arată în comunicatul de presă remis de către purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu.
În comunicatul de presă nu se specifică foarte clar care au fost solicitările patronului ArcelorMittal vizavi de reducerea sau anularea unor taxe care determină creşterea preţului energiei electrice, aşa cum nu se specifică dacă în schimbul acordării unor facilităţi se angajează să facă anumite investiţii care să ajute cu adevărat activitatea unităţii, şi aici ne referim la modernizarea oţelăriei sau a turnării. Potrivit informaţiilor noastre, subiectele care ar fi fost puse pe tapet în cadrul acestei întâlniri putea fi puse pe tapet sunt legate de taxa de cogenerare, cea privind certificatele verzi şi reţeaua de distribuţie electrică din jurul Combinatului. Într-un interviu apărut azi pe hotnews.ro, premierul Victor Ponta afirma următoarele: ”Marii consumatori de energie, printre care şi ArcelorMittal, avertizează Europa că, dacă nu reduce preţurile la energie, nu mai sunt competitivi şi se mută în China sau în Africa. Ei spun aşa: Europa, dacă nu reduceţi preturile la energie şi continuaţi să le creşteţi, nu mai suntem competitivi, ne ducem în China, în Africa", a continuat şeful Guvernului, adaugând că va analiza măsurile promovate în Spania şi Italia, "unde s-au scos cu totul subvenţiile, sau în Germania, unde cancelarul Angela Merkel tocmai le-a injumătăţit”.
După întâlnirea cu premierul României, patronul ArcelorMittal urma să se întâlnească la Cotroceni de la ora 12 şi cu preşedintele Traian Băsescu şi aşteptăm un comunicat de presă şi pe marginea acestei întrevederi. Faptul că patronul Combinatului a decis să vină în România înseamnă că lucrurile sunt departe de a fi roz, aşa cum cred siderurgiştii sau unii lideri de sindicat din Combinat ,care se mulţumesc să plimbe hârtii pe la diferite instituţii gălăţene. Situaţia fostului colos siderurgic oricum era departe de a fi una strălucită, dacă ţinem cont de reducerea capacităţilor de producţie, de demolarea unor obiective, precum şi de faptul că din cele două furnale funcţionale merge doar unul iar singura oţelărie funcţională ar trebui să suporte modernizări, la fel ca şi sectia de turnare. Rămâne de văzut dacă şi statul român este interesat de funcţionarea mai departe a unităţii iar acest lucru va fi reflectat doar prin faptul dacă patronii vor fi obligaţi să facă investiţiile care sunt cu adevărat necesare, cu date şi termene precise.