Poliţiştii gălăţeni de frontieră şi-au prezentat bilanţul pe anul 2012. Din datele remise de către purtătorul de cuvânt al STPF Galaţi, Ion Irimia, a reieşit că pe diferite compartimente evenimentele au fluctuat. Dacă avem în vedere fenomenul migraţiei ilegale, aici anul trecut s-a înregistrat o creştere a numărului de cazuri cu 43,8% faţă de anul 2011.
„Au fost înregistrate 40 de cazuri de trecere ilegală a frontierei de stat, faţă de 28 de cazuri înregistrate în anul 2011, numărul persoanelor reţinute fiind de 102, faţă de 53 reţinute în anul 2011. Ponderea cea mai mare în rândul persoanelor care au trecut frontiera o au cetăţenii afro-asiatici, cu 64 de persoane (Bangladesh, Gana, Congo, Afganistan, Pakistan, India), urmaţi de 36 de persoane din Republica Moldova, una din Serbia şi una din România.
Dotările cu tehnica modernă de supraveghere atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte, fixe sau mobile, cât şi mijloacelor de mobilitate terestră şi pe apă, au făcut posibilă intervenţia promptă şi rapidă a tuturor echipajelor poliţiei de frontieră”, se arată în bilanţiul remis de cms. Ion Irimia. În ceea ce priveşte traficul de persoane şi autoturisme la frontiera gălăţeană, aici s-a înregistrat o scădere faţă de 2011. În punctele de trecere a frontierei de pe raza judeţului Galaţi, traficul de persoane în anul 2012 a înregistrat o scădere cu 2,81%, iar traficul mijloacelor de transport a scăzut cu 10,90% faţă de anul 2011. Scăderea traficului a fost cauzată de punerea în practică a măsurilor de anulare a permiselor de mic trafic, precum şi a celor de interdicţie a circulaţiei impuse persoanelor care au comis unele ilegalităţi, măsurii complementare de confiscarea autoturismelor cu care se face trafic ilegal cu bunuri supuse accizarii, dar şi punerii în aplicare a unor măsuri de control la frontieră mai eficiente şi cu o dotare mai bună din partea autorităţilor din Republica Moldova, care au dublat calitatea controlului pe sensul de intrare în România.